Skozi oči svojega športnega novinarja so Slovenijo predstavili bralcem spletnega portala ameriške televizijske hiše ESPN. Avtor članka v uvodu našo deželo predstavi kot del nekdanje Jugoslavije pri tem pa izpostavi, da imamo Slovenci svoj jezik, karakterno pa smo se od nekdaj razlikovali od med seboj precej bolj podobnih Srbov in Hrvatov.

Kljub vsem razlikam pa je za združevalni element v nekdanji skupni državi vselej veljala košarka. Jugoslavija je v poslednjih letih svojega obstoja osvojila dva naslova evropskega prvaka (1989, 1991), najboljša pa je bila tudi na svetovnem prvenstvu leta 1990. Kot ugotavlja avtor, so se po slovenski osamosvojitvi naši najboljši košarkarji, ki jih je vodil legendarni Jure Zdovc, nenadoma znašli v reprezentanci, kjer so bile ambicije bistveno manjše.

»Si v najboljši ekipi na svetu, že naslednji dan pa član le še enega moštva, ki se poteguje za nastop na evropskem prvenstvu. Za nekatere igralce je bil to velik šok, a so se morali prilagoditi in s tem sprijazniti,« novinarju ESPN obrazloži eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev Rašo Nesterović, ki priznava, da je organizacija evropskega prvenstva za dvomilijonsko Slovenijo ogromnega pomena.

Pohvale za slovensko reprezentanco

»Smo dovolj veliki za organizacijo Eurobasketa, a premajhni, da bi gostili nogometno prvenstvo. To je za nas zagotovo največji dogodek in največji izziv doslej. Nič ni večjega,“ pravi Nesterović, avtor pa ob tem doda, da je nekdanji igralec San Antonia v Sloveniji izjemno priljubljen, saj ga številni rojaki poznajo zgolj kot Rašo.

Kljub temu da novinar slovenski izbrani vrsti nameni kar nekaj pohvalnih besed in izpostavi prvega zvezdnika reprezentance in igralca Phoenix Suns Gorana Dragića, pa mu ni ušla informacija, da izbranci Božidarja Maljkovića ne nastopajo v najmočnejši zasedbi. Pri tem misli zlasti na Bena Udriha, ki že leta nastopa onkraj Atlantika v ligi NBA in je svoj nastop za Slovenijo odpovedal tik pred pričetkom priprav. »Težko je. Postaneš izmučen. Veliko lažje je, ko si mlad, a ko dopolniš 30 let, vse skupaj postane precej težje. Pred začetkom nove sezone enostavno ne moreš pravočasno okrevati,« kot enega izmed razlogov za Udrihovo neudeležbo na prvenstvu navede Nesterović.

Kljub odsotnosti Udriha pa po mnenju novinarja Slovenija na turnirju igra izvrstno, za kar gre zahvala izjemni desettisočglavi množici v Stožicah in odličnim predstavam bratov Dragić. »Gre za skupino igralcev, ki so želeli biti tu in radi igrajo za Slovenijo. Včasih je bolje, da imaš v moštvu igralce, ki želijo nekaj doseči, kot nekoga, ki je najboljši, a je v ekipi, ker mu je nekdo to naročil,« je prepričan Nesterović, za konec pa pristavi: »Eurobasket je bil za nas zares velik projekt. Vendar moramo biti previdni, da to ne pomeni konec slovenske košarke. Upamo, da je to zgolj začetek čudovitega obdobja, v katerem se bomo iz povprečja prebili med najboljše.«