Zmagovalec kvalifikacij bo napredoval v skupino A, v kateri so poleg Ljubljančanov še Fenerbahče Carigrad, Himki Moskva, Real Madrid in Panathinaikos. V polfinalu kvalifikacij se bodo udarili Mapooro Cantu - Nymburk in Unics Kazan - Le Mans Sarthe.

Union Olimpija v evroligi nastopa neprekinjeno vse od njene ustanovitve, žal pa prihodnost slovenske košarke v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju ni preveč svetla. Zaradi spremembe pravil evrolige Slovenija v prihodnji sezoni nima več zagotovljenega mesta v evroligi, temveč se bo morala zanj boriti v ligi Aba, ki je postala kvalifikacijsko sito tudi za ostale klube iz držav nekdanje Jugoslavije. Iz lige Aba bosta v evroligo napredovali najboljši dve ekipi, tretja bo šla v kvalifikacije, četrto in petouvrščeni ekipi pa se bosta uvrstili v evropski pokal (EuroCup).

"Za nas je evroliga že letos božji dar"

O bližajočem tekmovanju - še prej Ljubljančane ta konec tedna čaka štart v ligi Aba - in ciljih v novi sezoni evrolige je spregovoril trener Sašo Filipovski. "Zavedati se moramo, da je za nas evroliga že letos božji dar. Vodstvo namreč že več let natančno spremlja položaj našega kluba in točno ve za vse naše težave. Hkrati evroliga postaja vedno bolj tržno usmerjeno tekmovanje - želi se prebiti celo na kitajski trg, zato je malo verjetno, da nam bo vodstvo pogledalo skozi prste. Do evrolige se lahko prebijemo le skozi ligo Aba," pravi Filipovski.

"Cilji kluba v tej sezoni so čim uspešneje nastopiti v evroligi in hkrati kaliti mlade igralce za prihodnje nastope. V ligi Aba se želimo prebiti do mest, ki vodijo v evropska tekmovanja, na domači sceni, torej pokalnem in državnem tekmovanju, pa hočemo osvojiti obe lovoriki," dodaja Filipovski.

Vse tekme evrolige letos ob petkih, liga Aba ob ponedeljkih

Zvesti gledalci Olimpije v dvorani Stožice - letne vstopnice gredo po besedah ljudi iz kluba dobro v prodajo - pa bodo morali letos spremeniti določene navade. Union Olimpija bo namreč vse tekme evrolige igrala ob petkih (prvo domačo 19. oktobra proti Fenerbahčeju), srečanja lige Aba pa ob ponedeljkih.