Prihodnost ljubljanskega košarkarskega kluba je še v poletnih mesecih visela na nitki, zmajem pa je zaradi dolga do treh igralcev, ta je znašal okoli 450 tisoč evrov, grozila celo izključitev iz evrolige. Dolg je bil do 20. julija poravnan tudi po zaslugi sponzorjev in ostalih zbranih sredstev, na zahtevo evrolige pa so se lotili tudi prenove finančnega poslovanja.

"Čeprav so bile vmes počitnice in se je ekipa sestavila, si je marsikdo rekel, da so se stvari uredile. A temu še zdaleč ni tako. Do tega bo prišlo šele takrat, ko Olimpija ne bo dolžna enega evra. Šele takrat bo moč reči, da je na neki novi poti. Stvari se ne dajo prerezati čez noč, a verjamem, da bomo v letošnjem letu stvari premaknili naprej in se razbremenili vsaj dela velikega bremena iz preteklosti," je novinarsko konferenco v ljubljanski mestni hiši, na kateri se je predstavila nova ekipa Uniona Olimpije, dejal njen predsednik Jani Möderndorfer, ki ocenjuje, da bi po najboljšem scenariju klub vse dolgove lahko poravnal v roku dveh let.

Kot je poudaril Möderndorfer, so se zato obrnili na iskanje notranjih rezerv in v letošnji sezoni z igralci sklenili pogodbe, ki jih bodo lahko tudi izpolnjevali. Moštvo je posledično vsaj za polovico cenejše od tistega lanskoletnega, sestavljajo pa ga večinoma mladi košarkarji, s čimer ciljajo predvsem na razvoj in uspeh na dolgi rok.

Poudarek na nastopih v regionalni ligi

Igralci naj bi bili tako v letošnji sezoni končno odrešeni finančnih skrbi in bodo imeli le eno nalogo – osredotočiti se na košarko. "Letošnja ekipa ima veliko novih, mladih obrazov. Med igralci vlada pozitivna energija, na treningih pa so zelo zavzeti. Ne glede na to, kakšen je položaj, dajemo vse od sebe in s pozitivno energijo ter veliko željo opravljamo našo nalogo," je razkril trener Sašo Filipovski, hkrati pa izrazil zadovoljstvo nad opravljenimi pripravami. Te so bile še nekoliko kvalitetnejše tudi po zaslugi novega fitnesa, kmalu pa bodo dobili še tri manjše bazene, s katerimi si bodo igralci med sezono pomagali pri rehabilitaciji po tekmah

Ekipa je po besedah Filipovskega sestavljena, v kratkem pa se ji bo pridružil še Finec Sassu Salin, ki se vrača z reprezentančnih obveznosti. Tekmovalna prioriteta kluba bo poleg vrnitve državnega naslova v Ljubljano predvsem regionalna liga ABA, medtem ko bodo v evroligi košarkarske velikane skušali presenetiti predvsem z moštveno igro in borbenim pristopom. "Naša želja in cilj je dobiti vsako tekmo, iti korak za korakom. Seveda moramo biti ambiciozni in pokazati željo po zmagi,“ je še poudaril Filipovski.

Novinarske konference se je kot gostitelj udeležil tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki je še enkrat izrazil podporo klubu, mu zaželel veliko sreče v novi sezoni, Filipovskemu pa je ob morebitnih težavah na igrišču pripravljen na pomoč priskočiti tudi s kakšno taktično domislico.