Brez državne pomoči v višini 2,5 milijona evrov pa se občina gradnje, ki naj bi po zadnjih ocenah stala deset milijonov, ne namerava lotiti. Izdajo gradbenega dovoljenja za dvorano v Portovalu je ustavila zahteva lastnikov okoliških zemljišč, da se njihove parcele prekategorizirajo v zemljišča, kjer je možna stanovanjska gradnja, ali pa da jih občina odkupi, je še opozoril Muhič, ki je kot skrajni rok za začetek gradnje, s katerim bi še pravočasno končali dela za izvedbo košarkarskega prvenstva, pred časom sicer navajal 1. september.

Poleg nekaj več kot dveh milijonov evrov, kolikor je občina doslej porabila za nakup zemljišč in pripravo dokumentacije, bo občina na račun odpovedi prvenstva v najboljšem primeru izgubila še 54.000 evrov. Doslej je namreč na račun košarkarske zveze že vplačala 150.000 evrov kotizacije, odpovedna kazen pa po besedah Muhiča znaša 54.000 evrov. Župan pričakuje, da bo zveza občini vrnila nekaj manj kot 90.000 evrov. Za soorganizacijo prvenstva bo morala občina zvezi plačati približno 600.000 evrov.

Mariborski podžupan: Smo zainteresirani, vendar nimamo sredstev za kotizacijo

Podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl je danes ponovil, da je Maribor pripravljen gostiti evropsko prvenstvo v košarki leta 2013. "Smo zainteresirani, vendar v proračunu nimamo sredstev za plačilo kotizacije," je pojasnil. Tekmovanje bi izvedli v Dvorani Tabor, ki jo morajo še obnoviti in pri tem računajo na pomoč države.

"Kotizacija ta trenutek ne pride v poštev. Dokumentacijo za primerno izvedbo Dvorane Tabor pa imamo pripravljeno in lahko štartamo," je v današnji izjavi za medije dejal Mikl. Iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS) sicer še niso dobili uradnega poziva, ampak se s to možnostjo poigravajo na podlagi medijskih poročanj.

Po besedah Mikla nameravajo Dvorano Tabor v vsakem primeru obnoviti, a čakajo na državni razpis, na katerem bi lahko dobili sredstva v ta namen, saj občinski proračun tega ne zmore sam.

Dvorana bi po trenutnih načrtih imela 3200 sedežev. "V kolikor se bo Fiba odločila, da je to zadostno število sedežev in da to omogoča izvedbo, je Dvorana Tabor zagotovo primerna za evropsko prvenstvo. 5000 sedežev ta trenutek zagotovo ne moremo zagotoviti, vsaj ne s temi sredstvi, ki jih zdaj na nek način lahko pričakujemo od države," je pojasnil podžupan.

KZS se je prejšnji teden ostro odzvala na navedbe mariborskega župana Franca Kanglerja v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo (STA), v katerem je spregovoril tudi o morebitni kandidaturi Maribora za organizacijo prvega dela evropskega prvenstva v košarki. Poudarili so, da bodo vsa mesta, ki bodo sodelovala pri organizaciji prvenstva, to storila pod enakimi pogoji. Torej če bo Maribor želel organizirati del prvenstva, potem bo kotizacijo moral plačati, tako kot jo bodo vsa druga mesta.