Priprave se bodo začele 23. julija in bodo trajale do 9. avgusta, ko bo Slovenija odigrala zadnjo pripravljalno tekmo v Srbiji. Prosto poletje so zaradi različnih razlogov dobili Mirza Begić, Goran Dragić, Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Beno Udrih, ki so vsi že potrdili, da bodo selektorju na voljo prihodnje leto, ko bo Slovenija od 4. do 22. septembra gostila EuroBasket.

"Glede na to, da v letu 2012 slovenska moška članska reprezentanca nima uradnih tekem, tudi na pripravljalnih srečanjih rezultat ne bo v prvem planu. Razmišljamo že o naslednjem letu ter velikem projektu za slovensko košarko - EuroBasketu 2013, za katerega se bomo na določen način pripravljali že letos, predvsem pa testirali nekatere mlade igralce, ki bi lahko nosili slovenski dres prihodnje leto. Nekaj starejših igralcev je to poletje dobilo nekaj premora, mlajši pa bodo trenirali in se dokazovali z delom, obnašanjem in predanostjo. Enajst košarkarjev za letošnjo akcijo smo že določili, tiste, ki se nam bodo pridružili iz reprezentance mlajših članov, pa bom po posvetu z Zmagom Sagadinom določil po evropskem prvenstvu do 20 let," je povedal Božidar Maljković, selektor članske reprezentance.

"Na Košarkarski zvezi Slovenije želimo ob dejstvu, da uradnih tekem tokrat ne bo, moško člansko reprezentanco izkoristiti za čim bolj kakovostne priprave na bližajoče se evropsko prvenstvo, ki ga bo čez dobrih 14 mesecev gostila naša država. Šlo bo za tritedenski program, nekakšen 'team building', pri katerem se bomo osredotočili na prihajajoče talente, izkoristili bomo tudi možnost vpoklica več naturaliziranih košarkarjev, hkrati pa bomo ponudili priložnost nekaterim že uveljavljenim igralcem, ki pa jim bo zavoljo različnih razlogov izbrana vrsta letos prišla še kako prav. Vsi igralci, gre za Erazma Lorbka, Gorana Dragića, Jako Lakoviča, Mirzo Begića in Bena Udriha, ki jim je selektor Maljković dal možnost, da si to poletje odpočijejo, so izrazili željo, da v letu 2013 sodelujejo v reprezentančni akciji.

Lorbek je za počitek prosil zavoljo podpisa nove pogodbe ter načetih kolen in tetiv, Begić ima težave s hrbtom, Lakovič si želi odpočiti po več kot 10 zaporednih poletjih v reprezentanci, Udrih ima težave s prstom na roki, Goran Dragić pa je, kot vemo, pred podpisom najbolj pomembne pogodbe v življenju. Imajo pa Dragić, Lakovič in Begić po dogovoru do sredine julije še možnost, da potrdijo tudi sodelovanje v letošnji akciji. Velja omeniti še, da smo 11 igralcev določili že zdaj, dodatne pa bomo vpoklicali iz izbrane vrste mlajših članov, kar pa bomo storili šele po koncu evropskega prvenstva do 20 let, in sicer, da bi s prejšnjim imenovanjem ne vplivali na njihovo psihično stabilnost med zanje najbolj pomembnim prvenstvom," pa je dejal Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc.

Pripravljalne tekme bo Slovenija odigrala po naslednjem sporedu: 3. avgusta v Stožicah Slovenija - Bosna in Hercegovina, 4. avgusta v Stožicah Slovenija - Hrvaška, 5. avgusta v Stožicah Slovenija - Srbija, 8. avgusta v Beogradu Slovenija - Turčija, 9. avgusta v Beogradu Slovenija - Madžarska/Srbija.

Seznam reprezentantov: Jure Balažič, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Erjon Kastrati, Domen Lorbek, Edo Murić, Boštjan Nachbar, Uroš Slokar, Gašper Vidmar, Žiga Zagorc, Miha Zupan.