Miami se bo v finalu meril s košarkarji Oklahoma City Thunder, ki je v polfinalu premagali San Antonio Spurs s 4:2 v zmagah.

Finalna serija se bo začela v sredo v Oklahomi.

Miami je potreboval sedem tekem, da je v finalu vzhodne konference lige NBA strl Boston. Tudi na odločilni tekmi je na začetku bolje kazalo keltom, ki so v prvem polčasu vodili z 11 točkami razlike. Miami se je prebudil v tretji četrtini, ko je izničil razliko in v zadnjih 12 minutah z navdušujočo igro naredil odločilni korak. Superzvezdniška trojka LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh je skupaj dosegla 73 točk, med drugim tudi vseh 28 v zadnji četrtini za svojo ekipo.

Junak Miamija je bil LeBron James, ki je zbral 31 točk in ujel še 12 odbitih žog. In čeprav je bil prvi strelec Miamija, James po tekmi ni skoparil s pohvalami na moštvenega kolega Bosha ter ostalih soigralcev: "Igral je odlično, tako v obrambi kot napadu. Res smo ga pogrešali. Veseli smo, da se je vrnil v pravem trenutku. Če ne bi igral tako dobro, kar velja tudi za druge fante, ne bi dobili te tekme."

Dwyane Wade je zbral 23 točk, Bosh pa jih je dodal 19, hkrati z Jamesom pa je trojica velikih prispevala odločilni delež, da se je tekma v zadnji četrtini prelomila na stran Miamija. Na začetku četrte četrtine sta bili moštvi izenačeni na 73:73.

Pri Bostonu je s trojnim dvojčkom blestel Rajon Rondo (22 točk, 10 skokov, 14 podaj): "Dajte jim zasluge, saj so namreč povsem zasluženo v finalu. Danes so igrali predvsem odlično ekipno in so zasluženo v finalu." Veliko bolj razočaran je bil Ray Allen (15 točk): "To je najslabši občutek, ki ga v tem trenutku čutimo v naših življenjih in karierah. Ena ekipa na koncu zmaga na zadnji tekmi. Veliko smo prestali. Zmagali smo veliko tekem do te točke in smo se težko borili, da smo se obdržali skupaj."

"Ta zmaga ni bila niti najmanj samoumevna. Vesel sem, da smo se prebili skozi, v naslednjem krogu pa je pred nami očitno še višji cilj," je po tekmi dejal trener Miamija Erik Spoelstra.

Jamesu se tako po dveh neuspehih obeta, da si bo v tretje vendarle prvič v karieri nadel šampionski prstan. Zdaj je dobil tretjo priložnost, s Clevelandom 2007 in lani z Miamijem, ko je vročica v velikem finalu lige NBA klonila proti Dallas Mavericks, je bil namreč neuspešen. "To je bilo dolgih 12 mesecev. Ko izgubiš povsem na koncu, v finalu, zelo boli. Tega ne moreš kar tako pozabiti. Lahko le poskusiš vrniti se nazaj in v vnovičnem poskusu uspeti, da se lahko odkupiš," je razmišljal James.