Predsednik krovne košarkarske organizacije v naši državi je sprožil vprašanje o plačilu kotizacije na podlagi medijskih poročil, da vlada ne želi plačati 3,5 milijona evrov iz sponzorske pogodbe, ki so del 6,5 milijonske kotizacije do FIBA Europe.

"KZS je seznanjena s sklepom Vlade RS z 2. decembra 2012, a je po pregledu pogodbe med FIBA Europe in Uradom vlade za komuniciranje jasno, da je zavezanec za plačilo 3,5 milijona evrov izključno slednji, KZS pa seveda ni niti podpisnik te pogodbe. Že med kandidaturo pa smo javno večkrat dejali, da se bo samo s prihodkom od DDV državi 'pokril' znesek iz obeh pogodb," je Volčič zapisal v daljši izjavi za javnost, v kateri tudi opozarja, da so dvakrat poslali dopis z željo po sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo, vendar pa na nobenega niso dobili odgovora.

Ob tem dodaja, da KZS prvenstva ne bo odpovedala, "saj lahko to v primeru, da kotizacije do FIBA Europe Vlada RS oziroma Ukom ne bo plačala, naredi le FIBA Europe". Ne gre spregledati še tega, da bi v tem primeru slovenska moška članska reprezentanca ostala brez nastopa na EuroBasketu 2013, kar bi se zgodilo sploh prvič v zgodovini. Na EP v košarki je Slovenija neposredno uvrščena le kot gostitelj, prav tako pa bi Slovenija ostala brez svetovnega prvenstva 2014, saj se nanj uvrstijo najboljše ekipe z EP 2013; za EP 2015 pa bi morala reprezentanca po letu 2003 prvič v kvalifikacije, še opozarja Volčič.

V primeru odpovedi lahko kazen doleti tudi mlajše selekcije

"Kako bi te slabe novice sporočili našim reprezentantom, ki si z vsem srcem želijo nastopiti pred domačimi navijači in ob bučni podpori osvojiti eno izmed medalj, res ne vemo. Poleg tega lahko FIBA Europe za daljše obdobje izključi vse reprezentance, člane, članice in vse mlajše starostne kategorije (moški U16, U18 in U20 ter ženske U16 in U18), ki sicer nastopajo na evropskih prvenstvih vsako leto," je na negativne posledice morebitne odpovedi opozoril prvi mož košarkarske zveze.

Volčič v daljšem odzivu na dogajanja povezana s prvenstvom opozarja tudi na zadnji sestanek, na katerega KZS ni bila vabljena, udeležili pa so se ga predsednik Fiba Europe Olafur Rafnsson, vršilca dolžnosti direktorja direktorata za šport in urada vlade za komuniciranje, Drago Balent in Anže Logar, ter nekdanji predsednik KZS Dušan Šešok.

Predstavniki vlade predsedniku Fibe Europe blatili KZS

"Kot nam je po zadnjem sestanku dejal Rafnsson, se s temi tremi predstavniki zaradi njihovega neupravičenega blatenja KZS ne želi več pogovarjati, temveč pričakuje sestanek le še z g. Janšo. G. Rafnsson nam je prav tako izrazil svoje ogorčenje, da se mu je kot dolgoletnemu športnemu funkcionarju in predsedniku nacionalnega olimpijskega komiteja svoje države prvič zgodilo, da je vlada kritizirala delo svoje panožne zveze in ne obratno. Blatenje predstavnikov Vlade RS, o katerem nas je informiral že prejšnji generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin, nas še posebej čudi, saj dejstva kažejo, da je Košarkarska zveza Slovenije pomemben člen evropske košarke," je še navedeno v precej dolgem zapisu, objavljenem na spletnih straneh košarkarske zveze.

"Žalosti nas, da predstavniki Vlade RS kritizirajo delovanje KZS, saj menimo, da morajo morebitni problemi vedno ostati znotraj države in da moramo navzven vsi skupaj nastopati enotno. Taki dogodki le še bolj črnijo slovenski šport v mednarodnem prostoru, kar je po odpovedi univerzijade in nepridobitvi svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah 2017 v Planici še ena negativna posledica za naš ugled v Evropi," je prepričan Volčič.