Metta World Peace je bil za potezo, ki ni bila niti malo v slogu njegovega umetniškega imena, kaznovan z neigranjem na sedmih tekmah in je moral zato izpustiti skoraj cel prvi krog končnice. Lakersom je lahko pomagal šele na sedmi tekmi proti Denverju, kjer so si košarkarji iz Los Angelesa le zagotovili napredovanje v drugi krog, tam pa jih je že čakala Oklahoma.

Že pred začetkom serije je bilo jasno, da bodo dvoboji teh dveh ekip tudi v znamenju dogodka s konca rednega dela. In tako je tudi bilo, saj je na prvi tekmi občinstvo v Oklahoma Cityju nasprotnike pričakalo primerno sovražno nastrojeno. Domači “gromi“ so tisto tekmo prepričljivo dobili kar s 119:90, precej težje pa so do zmage prišli včeraj (77:75), ko so šele s serijo 9:0 v zadnjih dveh minutah nasprotnikom praktično ukradli zmago.

Na tekmi pa je prišlo tudi do ponovnega bližnjega srečanja med Artestom in Hardnom in tudi tokrat je bil “v igri“ komolec, le da ga je v tem primeru v obraz dobil igralec Los Angelesa. A razlika med tem dogodkom in tistim, ki se je zgodil 22. aprila, je precejšnja, saj je bil tokrat udarec Hardna nenameren in zanj košarkarja skoraj zagotovo ne bo doletela nobena kazen.