CSKA – Olympiacos 61:62 (10:7, 24:13, 19:20, 8:22)

Tekma se je sicer začela s košema na obeh straneh, a po pričakovanjih je v nadaljevanju prevladovala odlična obramba obeh ekip. Rezultat je bil tako v šesti minuti le 5:2 za Grke, v zaključku prve četrtine pa so Rusi prešli v vodstvo in prvi del tekme dobili z 10:7. V prvih 10 minutah sta moštvi iz igre dosegli le pet košev.

Tudi na začetku druge četrtine se na parketu ni veliko spremenilo, saj so gledalci v prvih treh minutah videli le koš Kirilenka. Nato pa so se košarkarji le nekoliko razigrali, no, vsaj ruski, saj je v naslednjih dveh minutah CSKA uspel povišati svojo prednost nad 10 točk. Po dveh zaporednih trojkah Teodosića je bil tako izid v 15. minuti 25:13 in varovance Dušana Ivkovića je čakala težka naloga. Ob lepi prednosti so igralci CSKA-ja lažje dihali in igrali bolj sproščeno, zato Grkom do odhoda na odmor zaostanka ni uspelo znižati in po 20 minutah je bil izid 34:20 v korist moskovskega kluba.

V tretji četrtini CSKA povedel že za 19 točk, a to ni bilo dovolj

Tretja četrtina je prinesla precej bolj živahno košarko, saj so v prvih minutah trojke na obeh straneh kar deževale, a razlika je ves čas ostajala nad desetimi točkami. Ko je v 25. minuti izza črte zadel še Kirilenko in prednost svoje ekipe povišal na 16 točk (47:31), je vse bolj postajalo jasno, da bodo Grki tokrat težko pripravili še eno presenečenje, kot jim je to uspelo v petkovem polfinalu. Prednost CSKA-ja je v 29. minuti znašala že 19 točk (53:34), a je Olympiakos pred zadnjim odmorom dosegel šest zaporednih točk in celo dobil tretjo četrtino.

Da zaključek tekme ni bil dolgočasen, so Grki poskrbeli še s košem in dvema trojkama v prvih minutah zadnje četrtine (53:48), šokirani Rusi pa v teh trenutkih niso imeli odgovora. Krizne minute in delni izid 14:0 za Olympiakos je šele v 34. minuti s košem prekinil Šiškauskas.

A to ni ustavilo naleta Grkov, ki so iz minute v minuto nižali zaostanek in tako so o zmagovalcu odločal zadnje minuti tekme, tam pa je Olympiakosu uspelo pripraviti veliko presenečenje, saj so po neverjetnem preobratu, ko so 11 minut pred koncem zaostajali za 19 točk, vseeno zmagali.

CSKA je imel vse do konca tekme zmago v rokah, a so po nerazumljivem padcu v zadnji četrtini in slabem izvajanju prostih metov v zaključku ostali brez lovorike. 20 sekund pred koncem je imel Teodosić pri izidu 60:58 dva prosta meta, a je zadel le enega. Ko je Papanikolau na drugi strani zadel oba, so Grki 9 sekund pred koncem naredili prekršek še nad Šiškauskasom, a je tudi izkušeni Litovec odpovedal in obakrat zgrešil. Darilo so Grki sprejeli z odprtimi rokami in v zadnji minuti s košem Printezisa prišli do velike zmage, ki je košarkarski navdušenci ne bodo pozabili.

Pri zmagovalcih je odigral odlično tekmo Papanikolau, ki je brez zgrešenega meta iz igre dosegel 18 točk in imel 4 skoke, veliko pomoč pa je imel v Spanoulisu (15 točk) in strelcu odločilnega koša Printezisu (12 točk). Teodosić je bil s 15 točkami najboljši strelec CSKA-ja, a srbski branilec je v drugem polčasu igral slabo in dosegel le 4 točke ter izgubil kar nekaj žog (skupaj pet). MVP evrolige Kirilenko je tekmo končal z 12 točkami, 10 skoki in 3 ukradenimi žogami, a tudi on bo verjetno finalni turnir želel čim prej pozabiti.

_________________________________________________________________

Erazem Lorbek z Barcelono tretji v Evropi

Košarkarji Barcelone so v tekmi za tretje mesto na zaključnem turnirju evrolige v Carigradu premagali Panathinaikos s 74:69 (21:20, 48:37, 58:52).

Slovenski reprezentant Erazem Lorbek, ki so ga v soboto izbrali v prvo peterko evrolige skupaj z Andrejem Kirilenkom, Nenadom Krstićem (oba CSKA Moskva), Dimitrisom Diamantidisom (Panathinaikos) in Vasilisom Spanulisom (Olympiacos), tokrat ni bil razpoložen. V sedemnajstih minutah na parketu je le enkrat nenatančno vrgel na koš in ujel tri odbite žoge.