Pavlović je izkoristil priložnost, saj sta trenerja obeh ekip, vodilnih v atlantski in jugovzhodni skupini, odpočila svoje najbolje igralce pred prvim krogom končnice. Tako za poražene goste niso igrali LeBron James, Chris Bosh in Dwyane Wade, za gostitelje pa Ray Allen, Kevin Garnett in Rajon Rondo.

V Atlanti, olimpijskem mestu leta 1996, je bil mož odločitve Joe Johnson (28 točk), saj je zadel odločilno trojko v zadnji minuti. Atlanta je tako naredila še en korak na poti k prednosti domačega igrišča v prvem krogu. Blake Griffin je bil s 36 točkami sicer prvi strelec tekme, kar pa ni bilo dovolj za zmago gostov. V Oklahomi je Kevin Durant zmogel 32 točk, rezervist Daequan Cook pa je vseh 19 točk nanizal v zadnji četrtini.

V Salt Lake Cityju, kjer so bile OI leta 2002, so si gostitelji zagotovili nastop v končnici po zmagi s Phoenixom. Slednje jim ni uspelo v zadnjih dveh letih. Za zmago imata največ zaslug Paul Millsap (26 točk) in Al Jefferson, ki je dosegel vse točke za domače za delni izid 8:0 v zadnji četrtini. Še bolj izenačeno je bilo v Oaklandu, kjer so sodniki odločili, da je Chris Wright 1,5 sekunde pred koncem nepravilno izbil žogo iz obroča in tako je Marco Belinelli s košem odločil dvoboj.

Metta World Peace (Ron Artest) bo zaradi udarca počival sedem tekem

Disciplinska komisija NBA pa je kaznovala Metto Worlda Peacea, igralca Los Angeles Lakers. Dobil je sedem tekem prepovedi igranja, ker je s komolcem udaril branilca Oklahome Cityja Jamesa Hardena. World Peace je že novembra leta 2004 dobil eno najdaljših kazni v ligi, saj zaradi pravega spopada med igralci Indiane in navijači Detroita ni smel igrati na 86 tekmah.