Kot je že na februarski seji dejal ptujski župan Štefan Čelan, mora Mestna občina Ptuj za izvedbo projekta, če še želi sodelovati pri organizaciji evropskega prvenstva leta 2013, do konca maja pridobiti gradbeno dovoljenje in podpisati pogodbo z državo za že dogovorjena evropska sredstva v višini 2,5 milijona evrov. Za zdaj se ni zgodilo ne eno ne drugo, vse več pa je dvomov tudi med mestnimi svetniki, da je takšen projekt v sedanjih razmerah smiseln.

Na vladni strani od mestne občine še vedno pričakujejo, da jim bo poslala vso potrebno dokumentacijo. Slednja je sicer za dobrih devet milijonov evrov vredno investicijo po trenutni finančni strukturi za projekt športne dvorane predvidela le 1,9 milijona evrov lastnih sredstev, država pa bi preko evropskih sredstev prispevala okoli 2,5 milijona evrov.

Preostalih pet milijonov evrov bi ptujska mestna občina pridobila s sklenitvijo koncesijske pogodbe s podjetjem, ki bi novi športni dvorani 20 let zagotavljal električno in toplotno energijo in bil v zameno za to pripravljen plačati razliko do polne vrednosti projekta. Koncesionarja ptujska mestna občina prav tako še ni izbrala.

Februarja je razpisna komisija mestne občine že odprla ponudbe za izdelavo vseh vrst projektne dokumentacije in izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del. Na razpis sta prispeli dve ponudbi, pri čemer je bila bistveno ugodnejša ponudba hoškega gradbinca Meteorit, ki je dela ocenila na nekaj več kot devet milijonov evrov. Drugi ponudnik - škofjeloški SGP Tehnik - je poslal ponudbo v višini skoraj 18,5 milijona evrov.

Sicer pa je že prejšnja vlada na svoji zadnji seji obravnavala evropsko prvenstvo v košarki leta 2013. Seznanila se je z dotedanjimi aktivnostmi resornega ministrstva v zvezi s projekti izgradnje oziroma obnove večnamenskih športnih dvoran. Po njeni takratni oceni sta od investicij za EP realni le športna dvorana Bonifika v Kopru in dvorana Podmežakla na Jesenicah.