V ligo za prvaka sta bili neposredno uvrščeni Krka in Union Olimpija, ostali udeleženci - Helios, Zlatorog, Elektra, Šentjur - pa so si mesto izborili po osemnajstih krogih rednega dela.

Naslov prvaka bo branila Krka, ki je lani od zaostanka 1:2 v zmagah prišla do drugega zaporednega slavja v državnem prvenstvu in četrtega v zgodovini kluba. Glavnega tekmeca bo zagotovo imela v Unionu Olimpiji, ki je bila v zadnjih petih sezonah le dvakrat prvak, sicer pa ima v svojih vitrinah že petnajst naslovov državnega prvaka Slovenije.

Ti dve ekipi bosta med seboj odločali tudi o mestu, ki pripada Sloveniji v prihodnji sezoni evrolige. V točkovanju dosežkov v različnih tekmovanjih ima Union Olimpija občutno prednost osemnajstih točk (25:7). Petnajst jih je prejela za šesto mesto v ligi Aba, pet za nastop v rednem delu evrolige, prav toliko pa tudi za naslov v pokalu Spar. Krka je dobila štiri točke za osmino finala evropskega pokala in tri za drugo mesto v pokalu Spar. Glede na to, da prvak lige Telemach dobi 35 točk, finalist 27 točk in tretjeuvrščeni 19, Ljubljančanom za uvrstitev v evroligo ob predvidevanju, da bi Krka postala prvak, zadostuje že tretje mesto.

V naslednji sezoni lige Aba bosta slovensko košarko zastopala dva predstavnika, razen če ne bo vodstvo lige Sloveniji podelilo posebno povabilo (wild card). V ligo Aba bosta uvrščena prvi dve ekipi iz lige za prvaka, razen če prvak nato postane tretja oziroma četrtouvrščena ekipa, ki pa ni Zlatorog, ki je bil letos zadnji in tako poimensko izgubil mesto v ligi.

V zgoščenem razporedu do 28. aprila (sobota - sreda) se torej obetajo ogorčeni boji. Prva dva bosta odigrana v soboto, Helios - Šentjur (19.00) in Elektra - Union Olimpija (20.00), prvak pa se bo gledalcem v dvorani Leona Štuklja predstavil v nedeljo ob 19. uri proti Zlatorogu.