Košarkarji Uniona Olimpije so osemnajstič postali pokalni prvaki Slovenije. V zadnjih petih minutah finala zaključnega turnirja Spar v Brežicah so z delnim izidom 18:10 naredili preobrat in se zasluženo veselili pokalne lovorike. Naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je prejel igralec Uniona Olimpije Deon Thompson.

Branilci naslova iz Ljubljane so že na začetku tekme pokazali, da si po vseh težavah kluba v preteklih mesecih iskreno želijo prvega naslova v sezoni. V prvi četrtini se je sedem košarkarjev Uniona Olimpije vpisalo med strelce, pri Krki le trije, tako da so zeleno-beli iz prestolnice zasluženo vodili z 22:13, prednost pa so v nadaljevanju prvega polčasa še povišali. V 17. minuti so prišli do rekordnih 15 točk naskoka (34:19), toda potrebno je bilo le nekaj minut navdahnjene igre Zorana Dragića ter nepazljivosti v obrambi in Krka je bila znova v igri (34:29).

V drugem polčasu - potem ko so med odmorom mladi košarkarji Rudarja prejeli pokal za zmago na prvem mini pokalu Spar - so Novomeščani nadaljevali preobrat. V skupno šestih minutah, zadnjih treh prvega dela in uvodnih treh nadaljevanja, so naredili delni 21:5 in drugič po začetnem vodstvu s 3:0 prešli v vodstvo (40:39).

Tekma je bila izenačena vse do zadnjih pet minut, ko so sledile ključne minute dvoboja. Krka je svojo priložnost za prvo pokalno lovoriko v zgodovini kluba zapravila v 35. minuti, ko je imela pri vodstvu 53:50 kar štiri proste mete in žogo s strani zaradi dveh tehničnih osebnih napak. Vse štiri proste mete je zapravila (skupno jih je zgrešila 13), prav tako ni zaključila napada s strani in dve minuti pozneje je namesto vodstva z na primer desetimi točkami razlike zaostajala 54:58. Goran Jeretin je namreč zadel dve trojki v nizu, koše so nato dodali še dvakrat Sasu Salin ter Jaka Blažič in Union Olimpija je minuto in 30 sekund pred koncem povedla s 65:56.

Čeprav je bila tekma s tem odločena, jo je sodniška trojka v zadnji minuti precej podaljšala z nizom tehničnih in namernih osebnih napak, ki so do tedaj zgledno in športno tekmo pred polno dvorano pripeljale na rob incidenta.

Pri zmagovalcih je Jeretin dosegel 13 točk ob metu 3:5 za tri, Salin jih je zbral 12, Thompson pa ob devetih skokih 11 . Pri poražencih je izstopal Dragić z 19 točkami.