Jeremy Lin, Američan tajvanskih korenin in fenomen ekipe New York Knicks, je v teh dneh tema pravzaprav vsakega pogovora na temo športa širom ZDA. Brez omembe njegovega imena ne gre niti pri objavah na družbenih omrežjih, kjer predvsem na twitterju in facebooku Linova priljubljenost raste iz dneva v dan. Na facebooku ima Lin po nekaj dneh "linorije" (Linsanity) že preko 430 tisoč oboževalcev, sledilce pa si pridno nabira tudi na twitterju, kjer njegove objave budno spremlja že več kot 230 tisoč ljudi.

Vse se je pravzaprav začelo 4. februarja, ko je New York gostil New Jersey. Kljub zvenečim imenom so "kratkohlačniki" do tega dne igrali precej pod pričakovanji, saj so imeli le 8 zmag in kar 15 porazov. A morda je bil ta dan za njih prelomen.

Tekmo proti New Jerseju so začeli slabo in so po prvi četrtini zaostajali 10 točk. Trener Mike D'Antoni se je odločil, da bo priložnost ponudil Linu, ki si v tistem trenutku najbrž ni predstavljal, da bo igral skoraj ves čas do konca srečanja in bo imel največjo minutažo med vsemi pri New Yorku. Čas na parketu je odlično izkoristil, saj je bil najboljši strelec (25 točk), podajalec (7 asistenc) in kradljivec žog (2) v svojem moštvu, s petimi skoki pa je bil še tretji skakalec. New York je slavil zmago z 99:92, Lin pa je bil imenovan za igralca tekme. In zvezda je bila rojena.


Foto: AP

Dva dni kasneje je v Madison Square Garden prišel Utah, ki je takrat kotiral precej višje od domačih, zato je bil v dvoboju favorit. Za New York tokrat zaradi smrti brata ni igral Amare Stoudemire, zato je prvič v karieri mesto v začetni peterki dobil junak zadnje zmage Jeremy Lin, ki tudi tokrat ni razočaral svojega trenerja in navijačev. 28 točk in 8 asistenc je bil učinek Lina v 45 minutah, New York pa se je veselil zmage z 99:88. Dvoma o tem, kdo je bil igralec tekme, tudi tokrat ni bilo. Podobna zgodba se je nato ponovila še 8. februarja na gostovanju pri Washingtonu. New York je zaradi poškodbe ostal še brez Carmela Anthonyja, a je imel v začetni peterki Lina, ki je s 23 točkami, 10 asistencami in 4 skoki poskrbel, da se je s soigralci veselil še tretje zmage zapored, Lin je bil še tretjič zapored igralec srečanja.

Takrat se je glas o prej neznanem košarkarju tajvanskih korenin že počasi razširil preko celotne Severne Amerike in Jeremy je denimo v teh nekaj dneh na twitterju praktično iz ničle prišel do 60 tisoč sledilcev. Nato je prišel na vrsto 10. februar, ko je New York gostil ekipo Los Angeles Lakers. Pred tekmo so novinarji povprašali gostujočega zvezdnika Kobeja Bryanta, če je že slišal za Lina in če mu bodo na tekmi posvečali posebno pozornost v obrambi, a je Bryant precej ignorantsko odgovoril, da se mu sanja ne, zakaj je zadnje dni toliko govora o tem igralcu.

No, po tekmi je verjetno Kobe že vedel, čemu toliko hrupa. Čeprav je zvezdnik Lakersov dosegel 34 točk, je moral igrišče zapustiti poražen (85:92), v osebnem strelskem dvoboju pa ga je porazil tudi novi junak Lin, ki je bil neustavljiv in z 38 točkami, 7 asistencami in 4 skoki še četrtič zapored najbolj zaslužen za zmago svoje ekipe.

Lin je nato le dan po veliki zmagi nad Lakersi v soboto še četrtič zapored tekmo pričel v prvi peterki, ko se je New York podal na gostovanje k Minnesoti. Lin je dosegel 20 točk, 8 asistenc in 6 skokov, Knicks pa so se veselili še pete zmage v nizu in tudi tokrat nihče ni niti opazil, da igrajo brez prvih dveh zvezdnikov Anthonyja in Stoudemireja.

Lin je z zadnjimi štirimi tekmami, na katerih je povprečno dosegal 27,3 točke in 8,3 asistence, postavil tudi rekord, saj je bil prvi igralec v zgodovini lige, ki je na svojih prvih štirih tekmah v prvi peterki vselej dosegel več kot 20 točk in imel ob tem vsaj sedem asistenc. Tudi njegovih doseženih 109 točk na teh štirih tekmah je bil najboljši dosežek vseh časov. Za takšne predstave je bil Lin zasluženo imenovan tudi za igralca tedna v vzhodni konferenci.


Foto: Reuters

Vprašanje, ki se postavlja številnim navijačem Lina in New Yorka, je, kaj se bo zgodilo, ko se bodo v moštvo vrnili Baron Davis, Anthony in Stoudemire? Bo moral Lin nazaj na klop? Bo imel v igri precej bolj zvezane roke kot na zadnjih tekmah? Vsekakor trenutno deluje, kot da je bil on tisto, kar je to moštvo potrebovalo, da je začelo zmagovati. Če je Lin tudi dolgoročna rešitev za New York, pa bomo videli v prihodnjih tednih, mesecih, morda tudi letih.

Kdo sploh je Jeremy Lin?

Lin se je 23. avgusta 1988 rodil v Los Angelesu, odraščal pa je v Palo Altu v Kaliforniji. Njegova starša Gie-Ming in Shirley sta pred 40 leti iz Tajvana preselila v ZDA, kjer sta se nastanila na zahodni obali. Iz košarkarskega vidika je gotovo zanimivo, da sta oba velika le 168 centimetrov, medtem ko je njun sin zrasel v višino 191 centimetrov. Jeremy ima tudi dva brata Josha in Josepha, ki oba prav tako igrata košarko, saj jih je igranja tega športa že od malih nog učil oče.

Jeremy Lin je tekmovalno košarkarsko pot začel leta 2002 na srednji šoli v Palo Altu, kjer je bil glavni igralec svojega moštva, leta 2006 pa je z njim tudi osvojil naslov srednješolskega prvaka v Kaliforniji, istega leta pa je bil tudi izbran za najboljšega igralca v tem tekmovanju.

Prerodil je moštvo Harvarda, a na naboru lige NBA ni bil izbran

Po srednji šoli je Jeremy poslal prijavnico na vse najboljše univerze v ZDA in na koncu je kljub drugačnim željam pristal na Harvardu, saj so ga na skoraj vseh ostalih elitnih univerzah košarkarski trenerji zavrnili. Košarkarsko pot na Harvardu je sprva začel na klopi, skozi štiri leta pa se je razvil v odličnega košarkarja, ki je v zadnjem letu ekipi ugledne univerze pomagal do najboljše sezone v zgodovini košarkarskega moštva Harvarda in do prve uvrstitve v končnico po letu 1946.

Kljub odličnim igram v dresu Harvarda Lin leta 2010 ni bil izbran na naboru. A ni trajalo dolgo, da ga je Dallas povabil na poletno ligo, kjer je igral zelo solidno, nase pa je opozoril predvsem na tekmi proti Washingtonu, ko je zasenčil Johna Walla, prvi izbor na naboru tega leta.

Golden State in Houston v njem nista videla prihodnosti

Njegove predstave na tekmah poletne ligi so bile dovolj dobre, da je Lin dobil prvo NBA pogodbo. Vrnil se je nazaj v Kalifornijo, saj ga je v svoje vrste vzelo moštvo Golden State Warriors. A Jeremy se v Oaklandu ni naigral in kmalu se je znašel v ligi NBDA, kjer se kalijo igralci, ki še niso dovolj dobri za igranje v NBA. Tam se je ob ponujeni minutaži današnji ljubljenec navijačev New Yorka znova izkazal, saj je dosegal preko 20 točk na tekmo, ob tem pa imel še več kot 5 skokov in podaj.

Toda to ni prepričalo vodstva Golden Stata, ki je ob koncu sezone Lina odpustilo. Decembra leta 2011 ga je za sprva v svoje vrste povabil Houston, a so se mu tudi tu še pred začetkom letošnje skrajšane sezone zahvalili za usluge.


Foto: AP

V mesecu dni iz pekla do raja

Le nekaj dni po odhodu iz Houstona pa se je za Lina začela zgodba o uspehu, čeprav sprva ni kazalo tako. 27. decembra mu je mesto v ekipi ponudil New York, a ker je bila njegova vloga zamenjava za prva dva organizatorja igre, je Lin tudi tam najprej grel klop, saj je na prvih 15 tekmah na parket stopil le petkrat, skupaj pa odigral le 16 minut. Videti je bilo, kot da tudi v "velikem jabolku" Lin ne bo dobil priložnosti, da zasije v polnem sijaju, dokler ni prišel 24. januar, ko je v vsega šestih minutah proti Charlottu dosegel 8 točk, 4 asistence, 2 skoka in blokado, in vodilne v klubu prvič opozoril nase. Tri tekme kasneje je proti Houstonu igral že 20 minut in v tem času dosegel 9 točk, 6 asistenc, 3 skoke in ukradeno žogo.

Dokončno potrditev je Lin dobil 4. februarja, ko je prišla na vrsto tekma proti bližnjim sosedom iz New Jerseyja, od tu naprej pa vam je zgodba že znana. Če še niste postali navijači simpatičnega Jeremyja Lina, pa vas bo morda prepričal njegov "geekovski" ritual s soigralcem, pred pričetkom tekme.

Lina preprosto moraš imeti rad in zato se bo "linorija" zagotovo nadaljevala še nekaj časa.