Glavni razlog za odpoved projektu izgradnje športne dvorane Bonifika 2 je previsoka cena, posledično pa bi v vodo lahko padlo tudi koprsko prizorišče v predtekmovanju EP 2013. Po najcenejši ponudbi na razpisu bi projekt Bonifika 2 stal 22 milijonov evrov, najdražja pa celo 40 milijonov. Župan Kopra Boris Popovič ocenjuje, da bi bil tak projekt občutno predrag za občino.

"Prepričan sem, o tem sem se posvetoval s strokovnjaki, da bi vsak zasebnik, ki mu ni treba izpeljati javnega naročila in iskati projektantov s pomočjo ZAPS, zgradil podobno športno dvorano v veliko krajšem času za devet ali deset milijonov evrov. Občina Koper ni tako bogata, da bi morala zaradi veljavnega sistema javnega naročanja graditi nekajkrat dražje športne objekte. Prav tako se nam ne zdi smiselno, da bi za povečanje dvorane Bonifika namenili od dva do 2,5 milijona evrov zaradi enega športnega dogodka, če bi za deset milijonov evrov dobili dvorano, bi jo lahko uporabljali tudi po prvenstvu. Če mi ne moremo in nismo sposobni zgraditi primernih dvoran, naj bo evropsko prvenstvo v celoti v Ljubljani," je za Delo povedal Popovič.

Popovič namreč meni, da je ključni problem, da mora v Sloveniji pri izbiri projektantov soodločati Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), ki je izvedla natečaj za Bonifiko 2 skupaj z Mestno občino Koper.

Direktor podjetja EP 2013 Aleš Križnar, ki skrbi za pripravo projekta EP 2013, kljub drugi negativni novici v prav tolik dneh še vedno upa na pozitivno razrešitev nastale situacije. "Informacija je dobrodošla, toda tako kot v novomeškem primeru moramo počakati do uradne odpovedi. Ne moremo prehitevati dogodkov, saj so v Novem mestu obljubili, da bodo storili vse, da bi vendarle zgradili dvorano do začetka EP.“

Delo se sprašuje, če bodo prvenstvo zdaj reševali s Celjem in Mariborom. Na celjski občini pravijo, da se njihovo stališče od lani, ko so zavrnili KZS, ni spremenilo. Celjski župan Bojan Šrot je za Delo povedal, da mestna občina še nima uradnega obvestila o odpovedi organizacije Novega mesta in o težavah Ptujčanov. Po njegovih besedah pa je tekmovanje v Celju še vedno dobrodošlo, toda brez plačila kotizacije.

V Mariboru so ta čas obremenjeni z univerzijado. Mariborski podžupan Milan Mikl je za časnik povedal, da občina nima denarja za obnovo dvorane, zato bi sredstva morala zagotoviti država. Mikl prav tako ni mogel potrditi, ali bi občina plačala 750.000 evrov kotizacije, potem ko jih je KZS iz projekta enkrat že izključila. Po njegovih besedah bi za obnovo dvorane potrebovali milijon evrov, in to le, če bi lahko namesto pet tisoč na tribunah namestili zgolj štiri tisoč sedežev.

Kljub obljubam novomeške občine tako postaja vedno bolj jasno, kako zelo kritično postaja stanje okoli organizacije največjega športnega dogodka v zgodovini samostojne Slovenije.

Na KZS zanikajo, da bi katera od občin odpovedala sodelovanje

"V minulih dneh je v medijih zaokrožilo kar nekaj informacij o EuroBasketu 2013, ob tem pa veliko neresnic, predvsem pri dejstvih, da sta Novo mesto in Koper odpovedali soorganizacijo prvenstva. V izogib različnim špekulacijam, ki krožijo v zadnjih dneh, smo se na Košarkarski zvezi Slovenije odločili, da vnovič pojasnimo situacijo o evropskem prvenstvu 2013, katerega organizacija še naprej ostaja neogrožena. Do današnjega dne KZS oziroma pisarna EP 2013 d.o.o. nista prejela nobene odpovedi nobene izmed občin, ki bodo gostile tekmovanje. To pomeni, da so vse občine (Jesenice, Koper, Ljubljana, Novo mesto in Ptuj) še naprej lokalne organizatorke EuroBasketa 2013, ki bo potekal - vključujoč prvi, drugi in sklepni del - od 4. do 22. septembra 2013. Zaradi tega dejstva in zaradi zagotavljanja še naprej odličnih ter korektnih odnosov do vseh občin, ne moremo odgovarjati na številna vprašanja in špekulacije v zvezi z morebitnimi dodatnimi rezervnimi načrti, z izjemo Hale Tivoli, ki je že od vsega začetka javno znana kot rezervna opcija v primeru, da bi katera izmed štirih občin odpovedala soorganizacijo prvega dela prvenstva. Hala Tivoli še naprej ostaja edina rezervna možnost," so v uradni izjavi za javnost zatrdili na KZS, ki se bo prihodnji teden sestala z mestnimi veljaki iz Novega mesta in Kopra.