Obe strani sta rešitev iskali kar 149 dni, pred nekaj urami pa objavili konec razprtij. Sicer morata obe strani še potrditi novo pogodbo, a kot kaže bo vsaj del sezone rešen. Tekme, na sporedu bi jih naj bilo 66, se bodo začele 25. decembra s tremi dvoboji.

V sporu med igralci in lastniki klubov, ki se je začel že 1. julija, nato pa so pristojni zaradi nesoglasij morali odpovedati začetek sezone, ki je bila napovedan za 1. novembra, je šlo za nesoglasja glede delitve 4,3 milijarde dolarjev vrednega letnega dobička. Sindikat igralcev je vseskozi zavračal ponudbe predstavnikov lastnikov, ti so igralcem ponujali "le" 47 odstotkov omenjenega zneska, kar je bilo po njihovem mnenju premalo, lastniki pa prav tako niso popuščali.

V letošnji sezoni bo tako namesto 82 tekem zaradi skrajšanja tekmovalnega koledarja na sporedu 66 dvobojev, vendar pa morata obe strani še potrditi novo kolektivno pogodbo, saj sta se po maratonskem sestanku v New Yorku ponoči dogovorili o začetku sezone le "s stiskom rok".

"Igrati želimo košarko. Še vedno bo potrebno veliko usklajevanja in dogovorov, ampak optimistični smo, da se bo liga začela 25. decembra, le še pogodbo morata podpisati obe strani. Veseli smo, da smo prišli tako daleč, a še vedno nas čaka veliko dela," je dejal komisar lige David Stern. "Vse kar lahko zdaj rečem je 'končno'," pa je dogajanje komentiral eden zvezdnikov lige Dwayne Wade. Zaradi lockouta si je sicer veliko odličnih košarkarjev iz NBA delodajalce poiskalo v Evropi.

Nazadnje je bila sezona skrajšana sezona 1998-1999, ko so se šele januarja 1999 dogovorili in s februarjem istega leta izpeljali 50 tekem rednega dela za vsako ekipo. Takrat je lockout trajal kar 204 dni.