Mainini je po poročanju srbskega Pressonlinea včeraj priznal, da so na polfinalu med Turčijo in Srbijo sodniki naredili napako, ki je usodno vplivala na razplet dvoboja, a istočasno je poudaril, da so tudi sodniške napake sestavni del športa.

“Dolgo sem se pripravljal na ta odgovor, a vedel sem, da se bomo danes spomnili tega dogodka, o katerem smo se veliko pogovarjali tudi na Fibi, kjer smo zaključili, da so sodniki res naredili napako. A tudi to se v športu žal dogaja. Pritisk na sodnike je bil takrat res velik in tudi sodniki imajo pravico do napake, tako kot jih je delala vaša reprezentanca, ki bi lahko tekmo odločila v svojo korist že prej. Opravičujem se vam za vse, a to je šport. Pozivam vas, da se raje obrnemo k prihodnosti in skupnemu sodelovanju,“ so bile besede Maininija, ki je svojo pot iz Srbije nadaljeval v Slovenijo, kjer se bo danes srečal z vodstvom košarkarske zveze Slovenije.

Srbija je v polfinalu svetovnega prvenstva v zadnjih sekundah izgubila proti domačinu Turčiji z 82:83. Takrat je Tunčeri dosegel odločilni koš, ko je pred tem prestopil avt črto, a sodnik napake ni dosodil.

Predsednik srbske košarkarske zveze Dragan Djilas je poudaril, da je obisk predsednika Fibe zelo pomemben, saj so se odnosi med zvezama po svetovnem prvenstvu v Turčiji nekoliko skrhali.

“Pogovarjali smo se o naših načrtih, programu in o želji, da imamo svoje predstavnike v vseh organih Fibe. Zakaj ne bi recimo Dejan Bodiroga postal član odbora Fibe? Njim bi znano ime koristilo, nam pa bi veliko pomenilo,“ je zanimivo idejo podal Djilas.

Mainini po Srbiji danes obiskal še Slovenijo

Slovenijo je danes obiskal predsednik Fibe Mainini, ki se je v četrtek in danes skupaj z direktorjem marketinga pri Fibi Matthewom Osmonom večkrat sestal s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije (KZS) ter podjetja evropsko prvenstvo 2013, obenem pa tudi z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem.

Foto: KZS/www.alesfevzer.com

Nekdanji francoski košarkar, trener in sodnik, dolgoletni član izvršnega odbora Fibe in nekdanji predsednik zveze Fiba Europe, ki je predsednik Fibe postal septembra lani med kongresom v Carigradu, se je skupaj z Osmonom že v četrtek zvečer uvodoma sestal s predsednikom KZS Romanom Volčičem, generalnim sekretarjem Iztokom Remsom, namestnikom generalnega sekretarja Matejem Avanzom, direktorjem EuroBasketa 2013 Alešem Križnarjem ter generalno sekretarko EP 2013 Alenko Škreblin.

Obisk je po mnenju KZS zgodovinski dogodek za slovensko košarko, saj je Mainini prvi predsednik Fibe, ki je po osamosvojitvi obiskal Slovenijo.

Prisotni so se pogovarjali o dozdajšnjem in prihodnjem sodelovanju med krovno svetovno košarkarsko organizacijo in KZS, ki leto za letom pridobiva na spoštovanju tudi zunaj slovenskih meja, kar je le še dodaten pokazatelj dejstva, kako dobra in pomembna je slovenska košarka, menijo pri KZS. Mainini je v Ljubljani predstavil tudi svojo vizijo dela in razvoja košarke, košarkarsko delegacijo sta sprejela tudi minister za šolstvo in šport Lukšič ter ljubljanski župan Zoran Janković, predstavniki Fibe pa so si ogledali tudi novo stožiško dvorano, ki bo leta 2013 gostila zaključek EuroBasketa, so še sporočili iz KZS.

"Izredno smo počaščeni, da smo lahko prvič v zgodovini na naših tleh gostili predsednika Fibe, kar je veliko priznanje za slovensko košarko, delo KZS ter vseh košarkarskih delavcev in ljubiteljev košarke. Z gospodom Maininijem smo si izmenjali nekaj mnenj, izkušenj in dobrih idej. Čeprav je naše sodelovanje z mednarodno košarkarsko zvezo že od nekdaj dobro, menim, da smo ga dvignili še na višjo raven," je dejal predsednik KZS, Roman Volčič.

Foto: KZS/www.alesfevzer.com

"Nekaj normalnega je, da predsednik Fibe poskuša obiskati čim več držav, zelo pomembno pa je tudi, da je prisoten tudi v državah, ki niso tako velike po površini, a so zelo pomembne po delu in aktivnosti. Sam sem bil kot sodnik prisoten na mnogih velikih tekmovanjih, kjer sem spoznal veliko pomembnih košarkarskih stvari in velikokrat sem videl, kakšno število slovenskih navijačev je obiskalo ta prvenstva. To dokazuje, da je Slovenija navkljub svoji majhnosti velika košarkarska država," je dejal Mainini in dodal: "Ko sem kandidiral za predsednika Fibe, sem dal Iztoku Remsu obljubo, da bom prišel tudi k vam, obljubo sem držal in lahko povem, da je vse, kar sem do zdaj videl, fenomenalno."