Razigravanje med štirimi najboljšimi ekipami slovenske košarkarske lige UPC je Olimpija namreč začela s porazom proti Zlatorogu (66:70) in če želi v finale, kjer brani naslov, mora naslednji dve tekmi (danes ob 20. uri v Laškem, morebitna tretja pa v petek spet v Tivoliju) dobiti.

Los Angeles Lakers so se proti Houstonu zmazali s 4:3 v zmagah in preprečili senzacijo, domet Olimpije pa je po nekajtedenski nepremagljivi seriji v ligi za prvaka spet vprašljiv. Posebej nevarno utegne biti dejstvo, da ljubljanski košarkarji že dolgo niso dobili plače. Bojda naj bi bila v klubskem proračunu več stotisoč evrov globoka luknja. Pozor, gre za nov dolg, medtem ko naj bi bilo starih grehov še vedno za več kot dva milijona! Po nekaterih informacijah naj bi bila denarna suša na računih košarkarjev in nekaterih zaposlenih v klubu dolga že štiri ali celo pet mesecev. V minulem tednu so bili celo že na robu štrajka in morda gre tudi v tem iskati razlog za medlo igro proti Zlatorogu. Enotedenska prekinitev od zadnje tekme v skupini za prvaka očitno ni prinesla koristi. Igralci so imeli še več časa za razmišljanja in pogovore o finančni krizi, ki je načela njihove račune. Malo je manjkalo in v petek sploh ne bi stopili na parket, o čemer niti trener Jure Zdovc ni vedel nič. Predsednik kluba Dušan Mitič, ki je trenutno na službeni poti v tujini, je trenerju zatrjeval, da je vpliv recesije očiten, da sponzorji zamujajo z izplačili obveznosti, a ta pojasnila nervoze v Tivoliju ob ključnem delu sezone niso pregnali.

"Vemo, da lahko tovrstne težave vplivajo na dogodke na igrišču, zato pospešeno iščemo rešitev, da bi najpozneje v sredo ta teden igralci dobili del zaostalih plač iz preteklosti," je včeraj zatrdil direktor Uniona Olimpije Igor Dolenc. "Problemov z denarjem ne skrivamo, saj jih ima večina športnih kolektivov v Sloveniji in tudi po svetu. Položaj je neprijeten, ker smo povrh vsega še v tekmovalnih težavah zaradi petkovega poraza. Veste, Olimpija v slovenskem pokalu in državnem prvenstvu ne more ničesar dobiti, lahko samo izgubi," je še dodal Dolenc in namignil, da bi bilo dejstvo, da Union Olimpija ne bi bila slovenski prvak, za bodoče sponzorje slabo sporočilo.

"Nič kaj ni prijetno. Igralce v bistvu občudujem, da kljub težkemu položaju še korektno trenirajo. Tudi želje za zmagami jim ne manjka, problem je le v zbranosti, kar se je videlo v petek. Skušam se osredotočiti le na tekmo in na to, kako bomo prišli v finale, je pa položaj vse prej kot rožnat," je poln skrbi trener Olimpije Jure Zdovc. Še iz igralskih časov dobro ve, kako je pri dolgovih igralcem težko, če se sezona enkrat konča. Marsikomu potem ostane le še dolgotrajna in mučna pot na sodišče, o čemer ve povedati bataljon upnikov, ki so med igranjem v tivolski dvorani v preteklem desetletju ostali brez plač.

Na drugi strani se Laščani zavedajo, da so pred veliko priložnostjo. Dobra forma in prednost domačega igrišča jim lahko pomagata k skoku v finale, kjer se ne bi borili le za naslov prvaka, pač pa tudi za vstop v ligo NLB. Tja bo namreč poleg Olimpije (prva po rednem delu slovenske lige) odšel še Helios, ki je bil drugi po rednem delu. Če pa Olimpija ne pride v finale, gre v NLB državni prvak.

"Pričakujem drugačno Olimpijo kot na prvi tekmi. Ljubljančani bodo gotovo zelo motivirani, a če ponovimo trdno igro v obrambi in potrpežljivost v napadu, je vse mogoče. Ostati moramo trdno na tleh. Že po zmagi v Tivoliju sem v garderobi svoje košarkarje opozoril, da je Olimpija še naprej favorit v tem polfinalu. Upam, da so si zapomnili," pravi trener Zlatoroga Aleš Pipan.