Ruski klub iz Magnitogorska je namreč takoj, ko je bilo jasno, da se sezona NHL ne bo začela 11. oktobra, sporočil, da bosta zanje igrala Sergej Gončar in Jevgenij Malkin.

Metalurg ima tako, po pravilih ruske lige KHL, možnost podpisa pogodbe le še z enim hokejistom iz NHL. V ruski ligi so namreč predvideli takšen scenarij in določili, da lahko v vsakem klubu igrajo le po trije NHL-ovci, ruski klubi pa jim lahko izplačajo le 65 odstotkov plače, ki bi jo sicer dobili pri svojih delodajalcih v NHL. Od teh treh pa je lahko le en tujec, ki mora imeti za sabo vsaj 150 tekem v zadnjih treh sezonah.

"To bo ligi dodalo marketinško vrednost, pa tudi hokej kot igra bo pridobil. Zvezdniki bodo privabili tudi ljudi, ki jih hokej sicer ne zanima tako močno," o priložnosti za rusko KHL ob nedelovanju NHL razmišlja podpredsednik tekmovanja Iilija Kočevrin.

V naslednjih dneh bodo predvidoma klubi iz najmočnejših hokejskih držav, Finske, Švedske, Češke, Slovaške, Švice začeli sklepati pogodbe z igralci, ki so zdaj prosti. Ljubitelji hokeja pa se veselijo vsaj začasne vrnitve svojih ljubljencev na domače ledene ploskve.

Ko so v ligi NHL zadnjič prekinili delovanje in razglasili "lockout", je v sezoni 2004/05 delo v Evropi v 19 različnih ligah poiskalo okrog 400 igralcev. Zanimivo bo na Švedskem - v tamkajšnjo drugo ligo, kjer igra njegov brat Gašper, se je pred dnevi, ko še ni bilo dokončno znano, kako se bodo pogajanja razpletla, nagibal tudi slovenski zvezdnik Anže Kopitar -; v prvi ligi, Elitserien, naj bi namreč klubi sklepali pogodbe z igralci le za celotno sezono, torej brez klavzule za morebitno vrnitev v matični klub ob dogovoru v NHL. Takšnih omejitev pa nimajo v drugi in nižjih ligah in nižjeligaški švedski klubi bi lahko izkoristili položaj v Severni Ameriki ter se izdatno okrepili.

Prav tako pomembno vprašanje pa so zavarovalnine. Igralci, ki imajo kratkoročne pogodbe in nimajo zdravstvenih težav, s tem ne bi smeli imeti težav, bi se pa utegnilo zaplesti pri Sidneyju Crosbyju: njegova zgodovina poškodb in zdravstvenih zapletov ter 113 milijonov dolarjev vredna večletna pogodba bi lahko močno podražila zavarovalnino za moštvo, ki bi ga želelo videti v svojem dresu.

Sezona NHL se ne bo začela 11. oktobra: Anže Kopitar naj bi se na Švedskem pridružil bratu Gašperju

Vodstvo poklicne hokejske lige NHL in sindikat igralcev na sobotnih pogovorih nista prišla do rešitve, tako da se sezona 2012/13 bržkone ne bo začela 11. oktobra, ko bi naj na led stopilo 700 igralcev, med njimi tudi Slovenca Anže Kopitar in Jan Muršak. Rok za sklenitev dogovora je potekel včeraj, po letu 1994 pa gre za že tretji lock-out v NHL.

Igralcem je tako zaradi lock-outa onemogočen vstop v svoje klube, tako da s pripravljalnimi tekmami, ki bi se morale začeti prihodnji konec tedna, ne bo nič. Velika večina igralcev že dalj časa razmišlja o selitvi v evropske klube, tudi Kopitar, ki je v minuli sezoni z Los Angeles Kings osvojil Stanleyjev pokal. Anže Kopitar naj bi se na Švedskem pridružil mlajšemu bratu Gašperju.

Na sobotnih pogajanjih je predsednik sindikata igralcev Donald Fehr predložil novo ponudbo vodstvu lige, ki pa jo je komisar Gary Bettman zavrnil z obrazložitvijo, da se od prejšnje ne razlikuje. Nazadnje so morali zaradi lock-outa odpovedati celotno sezono 2004/05. Strani sicer še dopuščata možnost dogovora, saj se bodo pogovori v prihodnjem tednu še nadaljevali.