Včerajšnji nasprotnik Dunaj prav gotovo sodi v kvoto najboljših, saj je lanski ekipi dodal nekaj zvenečih imen, ki bi lahko v avstrijski prestolnici popestrili hokejsko zimo. Čeprav sinoči v Tivoliju niso igrali s polno močjo, so brez večjih težav slavili s 4:1, to pa je bila njihova prva zmaga v Ljubljani po januarju 2011.

Za oceno novincev v ljubljanskem moštvu je kajpada še prezgodaj, a vseeno je uvodni krog razkril, kdo je na dobri poti, da postane dodana vrednost, in kdo se bo moral še precej potruditi, da ne bi že oktobra v rokah držal letalske vozovnice. Včeraj sta v tujski legiji izstopala predvsem Patrick Coulombe, lani najboljši branilec elitne norveške lige, in center Chris D'Alvise. Nastop se ni najbolje posrečil Andrewu Thomasu, ki je nasprotniku že v uvodnih sekundah ponudil čisto priložnost za zadetek. Vratar Jerry Kuhn? Soliden, a bi moral bolje posredovati pri prvem golu Dunaja, ko ga je ploščica Jonathana Ferlanda presenetila kar iz polovice igrišča.

Je pa Olimpija vseeno imela nekaj posrečenih minut, ko je bila hitra in všečna. Še najbolj na samem uvodu, ko je starejši Pance praskal pred golom, da si je pridobil plošček in zadel za vodstvo. Pričakovano je Dunaj kasneje začel prevzemati nadzor nad igro, se ob prehitrih izletih Ljubljančanov v napad večkrat (in tudi prevečkrat) znašel v idealnih pozicijah, da bi do vrha napolnil domačo mrežo. Neuigranost Olimpije je še posebej prišla do izraza ob številčni prednosti, ko ni bilo prave ideje in niti možnosti za odprt strel. Očitno bo edini slovenski predstavnik v EBEL v novi sezoni manj nevaren tudi z razdalje, kar je bila lani odlika Jamieja Fraserja, ki je prestopil na Dunaj in tam našel srečo.

Ljubljanski trener Heikki Mälkiä je poudaril moč Dunaja pred obema goloma in še enkrat opozoril, da bodo morali biti Ljubljančani bolj zbrani pred lastnimi vrati. Kapetan Aleš Mušič je objokoval zapravljeno priložnost na začetku, ko bi zmaji lahko pobegnili na udobnejšo razliko, eden bolj razpoloženih napadalcev in tudi edini domači strelec Žiga Pance pa je dodal: »Uvodno tretjino lahko ocenim za zelo dobro, a je bilo nadaljevanje slabše. Po zaostanku z 1:2 smo padli v igri in začeli ponavljati napake iz pripravljalnega obdobja. Še trdo bomo morali trenirati, da se nam bo dvignila forma.« V drugem krogu bo Olimpija gostovala v Linzu pri prvakih lige.

EBEL, 1. krog: Telemach Olimpija – Dunaj 1:4 (1:2, 0:1, 0:1, gledalcev 2500; 1:0 Ž. Pance 5/PP1, 1:1 Ferland 13, 1:2 A. Lakos 18/PP1, 1:3 Gratton 31, 1:4 Gratton 59/EN), danes ob 19.15: Salzburg – Znojmo, Alba Volan – Medveščak, Innsbruck – Gradec, Dornbirn – Beljak, Linz – KAC. Pari naslednjega kroga, nedelja ob 17.30: Linz – Telemach Olimpija, Znojmo – KAC, Medveščak – Salzburg, Gradec – Beljak, Dunaj – Alba Volan, Innsbruck – Dornbirn.