Vsak član zmagovalne ekipe v NHL ima pravico, da pokal za krajši čas dobi v začasno last; igralci ga ponavadi prinesejo domov in pokažejo navijačem. To bo storil tudi Kopitar, prestižna lovorika pa bo v Sloveniji oziroma na Hrušici na ogled v petek, 6. julija.

Kot sporočajo prireditelji dogodka, bo vse skupaj potekalo Na Placu, kjer je že bil sprejem ob prihodu Kopitarja v domovino. Program se bo začel že popoldne, predvidoma ob 18. uri pa bo Kopitar javnosti pokazal pokal. O podrobnostih in protokolu, ki spremljajo obisk lovorike, pa bo več znanega v naslednjih dneh.

Sakic, Bure, Sundin in Oates novi člani hrama slavnih v NHL

Hram slavnih severnoameriške hokejske lige NHL v Torontu ima štiri nove člane. Vodstvo te organizacije je sporočilo, da so izglasovali uvrstitev Rusa Pavla Bureja, Šveda Matsa Sundina ter Kanadčanov Joeja Sakica in Adama Oatesa. Uradno bodo člani hrama slavnih postali na slovesnosti 12. novembra v Torontu.

Sundin je bil prvi igralec iz Evrope, ki so ga v NHL izbrali kot prvega na naboru, Quebec Nordiques ga je izbral leta 1989. V NHL je 13 sezon igral za Toronto Maple Leafs in postavil klubski rekord s 420 goli in 567 podajami. S Švedsko pa je leta 2006 osvojil olimpijsko zlato.

Bure se je Vancouvru pridružil leta 1991 in takoj dobil nagrado za novinca leta, bil pa je tudi šestkratni udeleženec tekem All Star. Sakic je celotno kariero, 20 sezon, preživel pri istem klubu: Quebec ga je na naboru izbral leta 1987, z njim pa se je nato preselil v Denver, ko je ekipa postala Colorado Avalanche. Kar 17 let je bil kapetan, kar je najdaljši kapetanski staž v NHL. Osvojil je naslova v letih 1996 in 2001, s Kanado pa med drugim osvojil olimpijsko zlato leta 2002.

Oates je kariero začel v Detroitu leta 1985, v NHL je odigral 19 sezon v sedmih klubih, na večni lestvici najboljših podajalcev pa je šesti s 1063 podajami. Za Oatesa je bil torek odličen dan, saj je le nekaj ur pred novico, da bo pristal v hramu slavnih, podpisal trenersko pogodbo z moštvom Washington Capitals, zamenjal bo Dalea Hunterja. Pred tem je bil pomočnik trenerja v New Jerseyju in Tampi. "Odlično, ne vem, če se je še komu zgodilo kaj podobnega. Zame je ta dan res nekaj posebnega," je bil vesel trener Oates.