Los Angeles nadaljuje z odlični predstavami v končnici lige NHL in je zdaj le še dve zmagi oddaljen od prvega Stanleyjevega pokala v zgodovini kluba. Kopitar in soigralci so dobili vseh deset tekem v gosteh v letošnji končnici in so zabeležili dvanajsto zaporedno zmago na tujem, ker so pred tem dobili tudi zadnji tekmi rednega dela sezone na tujem ledu. Oba dosežka sta rekorda NHL. Kralji so v končnici dobili 14 tekem in zgubili le dva dvoboja.

Kopitar med najopaznejšimi na ledu

Tretja tekma finala bo v torek ob drugi uri po slovenskem času v Staples Centru v Los Angelesu; ekipi New Jersey Devils in Los Angeles Kings igrata na štiri zmage.

Kopitar v 24 minutah in 49 sekundah, ki jih je prebil na ledu, tokrat sicer ni dosegel točke, kljub mu pa je bil ponovno med najopaznejšimi možmi na ledu. Ob enem nevarnem strelu v okvir vrat se je ponovno izkazal tudi v obrambnih nalogah. Tako je 17 sekund pred koncem rednega dela preprečil slavje gostiteljev. Ruski zvezdnik Ilija Kovalčuk je imel odprt prostor za strel, vendar je pozorni in borbeni Kopitar stal dovolj blizu dogajanja, da je lahko podstavil palico in preusmeril plošček mimo cilja, čeprav je ta zadel okvir vrat.

Povedli po manj kot osmih minutah

Kralji so povedi že po sedmih minutah in 49 sekundah, ko je izjemen zadetek dosegel obrambni igralec Drew Doughty, ki je bil podajalec že pri Kopitarjevem golu na prvi tekmi finala. Tokrat je prestregel plošček v obrambnem polju svoje ekipe, preigraval igralce prek skoraj celotnega igrišča in nato po izjemni samostojni akciji ugnal še vratarja Martina Brodeurja. Dosegel je tretji gol v končnici in ima ob devetih podajah že 12 točk.

V nadaljevanju se je izkazal čuval mreže Los Angelesa Jonathan Quick, ki je imel 32 obramb, tri v podaljšku. Premagal ga je le Ryan Carter, ki je po dveh minutah in 59 sekundah zadnje tretjine preusmeril plošček v mrežo po strelu Čeha Mareka Zidlickyja z modre črte.

Carter je odločil dvoboj šest minut in 18 sekund pred koncem podaljška. Najprej je neuspešno streljal z desne strani, nato hitro drsal za golom, na drugi strani ujel odbiti plošček, z njim prišel na sredino napadalnega polja in ponovno sprožil strel. Ta je šel mimo številnih nog in presenetil Brodeurja. Slednji je imel 30 obramb in se je soočil s kar 11 streli v podaljšku, ko je dolgo držal rezultatsko ravnotežje med ekipama na ledu.

"Dela še nismo opravili do konca"

"Uspelo mi je biti tako hiter, da sem ujel plošček in ga nato poslal 'domov'. Danes se bomo malo poveselili, vendar pa nato hitro pozabili to zmago, saj še nismo opravili svojega dela do konca," je dejal Carter, nekdanji igralec Philadelphie. Kralji so še drugič zapored zmagali po podaljšku, kar se v finalu Stanleyjevega pokala ni primerilo od leta 1951. Pred 61 leti sta v epskem finalu ekipi Toronto Maple Leafs in Montreal Canadiens na vseh petih tekmah igrali poljške, pokal pa so dvignili igralci Toronta.

Hokejisti Los Angelesa so v letošnji končnici odpravili že vse tri prve nosilce zahodnega dela lige, Vancouver, St. Louis in Phoenix. "Priznati moram, da so tokat tekmeci kontrolirali dogajanje dobri dve tretjini, toda mi smo bili boljši tedaj, ko je bilo to najbolj potrebno," je zmago z New Jerseyjem označi trener gostov Darryl Sutter.