Kraljem, ki so v končnici nanizali osmo zaporedno zmago, tako manjka le še ena, da se drugič v klubski zgodovini in prvič po 19 letih spet prebijejo v finale tekmovanja za Stanleyjev pokal.

Na tretji tekmi so sicer povedli kojoti prek Daymonda Langkowa v 22. minuti, vendar je za izenačenje razmerja moči na ledu že dve minuti pozneje poskrbel Kopitar. Odločilni gol na tekmi je v začetku zadnje tretjine (42. minuta) dosegel Dwight King, domači vratar Jonathan Quick pa je za tretjo zmago v dvoboju s kojoti zbral 18 obramb.

"Hokejisti Phoenixa so danes igrali veliko boljše, a vseeno nam je uspelo najti pravi recept za zmago. To je res razburljivo! V ekipi imamo veliko fantov, ki še nikoli niso izkusili česa podobnega, a se s tem odlično spopadajo. Spet smo si priigrali prednost s 3:0, kar je res neverjetno," je po zmagi dejal kapetan kraljev, Dustin Brown.

"Domačim navijačem smo želeli pokazati, da se znamo boriti, da smo čvrsta ekipa. Kar nekaj časa je trajalo, da smo našli svojo pravo igro, a pomembno je, da smo jo. Zlasti v zadnji tretjini smo res zaigrali dobro," je dejal napadalec Jarret Stoll, ki je podal pri zmagovitem zadetku Kinga.

Kralji, sicer šele osmouvrščena ekipa zahodne konference po rednem delu prvenstva NHL, se lahko v finale lige uvrstijo že v nedeljo pred domačimi navijači v Staples Centru. "Tri zmage ne bodo pomenile ničesar, če se zdaj zaustavimo in ne pridemo do četrtega slavja. Moramo biti pazljivi in povsem osredotočeni na svojo igro. Časa za sprostitev ni," pa je dejal Quick.

Kojoti morajo zdaj, če želijo do finala, dobiti štiri tekme zapored; v vsej zgodovini lige NHL je doslej to uspelo le trem ekipam. "Težko je povedati kaj pametnega po še enem neuspehu. Poraza si danes nismo zaslužili. Večji del tekme smo igrali dobro. Zelo smo razočarani, da smo se znašli v tem položaju, ko zaostajamo za tri zmage," pa je po novem porazu dejal kapetan kojotov Shane Doan.