Čeprav so v dvoboju Kanadčani veljali za velike favorite, jim je še tretje leto zapored spodletelo že v četrtfinalu.

Da bi znali Slovaki pokvariti načrte Kanadčanom, je nakazala že prva tretjina, ki so jo Evropejci dobili z 2:1. V drugem delu igre so sicer hokejisti Kanade dosegli dva zadetka in pred zadnjimi 20 minutami vodili s 3:2, a na koncu so vseeno ostali praznih rok. Za to pa se lahko v veliki meri zahvalijo tudi svojemu kapetanu Ryanu Getzlafu, ki je pri izidu 3:3 dve minuti in pol pred koncem tekme napravil grob prekršek, ko je s kolenom naletel na slovaškega hokejista in ga pri tem poškodoval. Za svoje dejanje je bil predčasno poslan v slačilnico, Slovaki pa so imeli pet minut igralca več, kar so že po nekaj sekundah izkoristili in prek Michala Handzusa dosegli zmagoviti zadetek.

V preostanku časa so Kanadčani poskušali z igro brez vratarja, a ob razmerju petih proti petim niso uspeli resneje ogroziti slovaške zmage.

Rusi v zadnji tretjini strli odpor Norvežanov

Na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine na Finskem in Švedskem se je kot druga reprezentanca v polfinale uvrstila Rusija, ki je v četrtfinalu v Stockholmu premagala Norveško s 5:2 (2:1, 0:1, 3:0). V polfinalu je že Slovaška, ki je s 4:3 premagala Kanado.

Norveška se še nikoli ni uvrstila med štiri najboljše ekipe na svetovnem prvenstvu. Četrtfinalna naloga pa je bila tokrat zelo težka, saj so bili tekmeci Rusi, najboljša ekipa predtekmovanja, ki ni izgubila niti točke, za nameček pa sta jo pred izločilnim delom okrepila še zvezdnika Washingtona Aleksander Ovečkin in Aleksander Semin.


(Foto: Reuters)

A vse to se na ledu stockholmske dvorane ni poznalo 40 minut. Rusi so sicer pritisnili in narekovali ritem, toda Norvežani se tekmecev niso ustrašili. Tudi zaradi zelo razpoloženega vratarja Larsa Haugena, ki je v prvih dveh tretjinah ubranil 29 strelov. Rusi so sicer povedli z 1:0 in 2:1, a so njihovi tekmeci obakrat izenačili, Patrick Thoresen je v 21. minuti premagal Semjona Varlamova ob številčni prednosti, Norveška pa se je ob koncu te tretjine trikrat ubranila ob igralcu manj.

Vseeno pa Skandinavci niso zdržali do konca. Ko je Aleksej Jemelin v 41. minuti Ruse tretjič povedel v vodstvo, so slednji še bolj pritisnili, Norvežanom pa so moči že pohajale. Gol Nikolaja Žerdeva deset minut pred koncem je napovedal, da bo zmaga vendarle ostala velikim favoritom tekme, polfinale pa je dokončno potrdil še Ilija Nikulin z golom ob številčni prednosti pet minut pred koncem.

Finci do zmage v zadnjih sekundah

Svetovni hokejski prvaki Finci so se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva na domačih tleh v Helsinkih. V četrtfinalu so danes premagali ekipo ZDA s 3:2 (0:0, 1:1, 2:1). Odločilni gol je pičlih osem sekund pred koncem dosegel Jesse Joensuu.

V polfinalu so že Slovaki, ki so danes s 4:3 premagali Kanadčane, ter Rusi, ki so bili s 5:2 boljši od Norvežanov. Zadnji polfinalist bo znan po večernem dvoboju v Stockholmu med Švedsko in Češko.