V New Yorku sta obrambna igralca Marc Staal in Dan Girardi zadela dva gola v razmaku dobrih štirih minut druge tretjine in odločila srečanje. Tretji gol je prav tako padel v tem delu igre, z igralcem več na ledu ga je za goste dosegel legendarni Šved Daniel Alfredsson, vendar v nadaljevanju s soigralci ni več našel poti ploščku v mrežo.

Vratar domačih Henrik Lundqvist se je izkazal s 26 obrambami, eno več, 27, pa je na drugi strani zmogel Craig Anderson. Igralci New York so šele drugič v končnici v skupnem izidu premagali tekmece po zaostanku s 2:3 v zmagah; tokrat so izenačili v ponedeljek po slavju s 3:2 v Ottawi.

New Jersey do odločilne zmage prišel v 84. minuti tekme

Florida je gostila še bolj razburljiv dvoboj, ki ga je šele v tretji minuti in 47 sekundi drugega podaljška odločil Adam Henrique s svojim drugim golom na tekmi. Vragi so vodili že z 2:0 v zadnji tretjini, poleg Henriqueja je bil uspešen tudi Stephen Gionta, vendar sta Stephen Weiss in Marcel Goc izenačila.

V nadaljevanju vratar Martin Brodeur (43 obramb) ni bil več premagan in je le nekaj tednov pred štiridesetim rojstnim dnevom z zmago proslavil svoj prvi nastop v končnici, ki ga je zabeležil pred dvema desetletjema. Kanadski vratar je v celotni karieri nastopal le za New Jersey in upa, da bo še četrtič osvojil Stanleyjev pokal. Florida je v rednem delu presenetljivo osvojila prvo mesto v jugovzhodni skupini ter si prvič po 12 letih zagotovila nastop v končnici. Kljub porazu je bil njihov najboljši mož na ledu vratar Jose Theodore (33 obramb).

Na vzhodu se bo New York v drugem delu pomeril z Washingtonom, New Jersey pa s Philadelphio. Na zahodu, pa bo Los Angeles z Anžetom Kopitarjem igral s St. Louisem, Nashville pa s Phoenixom. Prvo gostovanje Kopitarja in soigralce, ki so v prvem krogu presenetljivo izločili Vancouver, čaka že v noči na nedeljo.