Kralji, ki so že vodili s 3:1 in 4:3, so imeli priložnost, da bi z zmago proti San Joseju morskim psom pred zadnjim krogom ušli na tri točke, kar bi jih ob dejstvu, da tretjega konkurenta za prvo mesto v diviziji (Phoenix) čakata še dve težki gostovanji, kjer bo težko dobil več kot dve točki, skoraj že gotovo pripeljalo do naslova prvaka pacifiške divizije, kar v končnici prinaša mesto tretjega nosilca na zahodu.

Ker so danes izgubili bo o razpletu v diviziji in usodi kraljev odločal zadnji krog, ko se bo Kopitar s soigralci ponovno udaril s San Josejem, a tokrat v gosteh. V primeru novega poraza bi kralji lahko padli celo na osmo mesto, torej bi imeli v prvem krogu končnice težko delo proti prvemu nosilcu (Vancouver ali St. Louis).

Na tekmi je prišlo tudi do pretepa med dvema zvezdnikoma, v katerem je kapetan gostov Joe Thornton mlajšemu Drewju Doughtyju primazal par krepkih.

Drugi slovenski igralec v najmočnejši hokejski ligi na svetu Jan Muršak je z Detroitom prav tako doma izgubil proti New Jerseyju (1:2). Jan je na ledu prebil dobrih sedem minut in v tem času na nasprotna vrata sprožil dva strela. Detroit je sicer izgubil pomembno tekmo v boju za drugo mesto v skupini in četrto na zahodu, kar prinaša prednost domačega ledu v prvem krogu končnice. Petr Sykora je odločil tekmo osem minut in 40 sekund pred koncem tekme, pred tem sta zadela Tomas Holmstrom za domače in Ukrajinec Aleksej Ponikarovski za goste.

Igralci Boston Bruins, branilci naslova, so v gosteh s 3:1 premagali Ottawo Senators; ta par se bo verjetno pomeril ponovno že v prvem krogu končnice. Kazahstanec Anton Hudobin je v svojem prvem nastopu za Boston zbral kar 44 obramb, zato je kapetan Ottawe Daniel Alfredsson priznal: "Pokopal nas je. Izvrstno je branil in nam preprečil, da bi tudi iz najbolj ugodnih priložnosti zadeli mrežo." Jason Spezza je bil edini, ki je premagal Hudobina, za goste pa so bili uspešni Greg Zanon, Benoit Pouliot in Milan Lucic.