Načrte mu je sicer lani septembra na tekmi pred začetkom redne sezone proti Chicago Blackhawks pokvaril nalomljen gleženj, zaradi česar je znova zaigral šele januarja letos. Nato so poškodbe doletele nekaj njegovih soigralcev in od februarja naprej pride redno na led na vsaki tekmi.


Foto: AP

Zadnji dan v februarju je na tekmi proti ekipi Columbus Blue Jackets tudi dosegel svoj prvi zadetek v sezoni.

Minulo sredo je s krili gostoval v New Yorku, kjer je njegova ekipa v Madison Square Gardenu izgubila v podaljšku proti New York Rangers, kar pa ji možnosti za končnico letošnje sezone NHL ni pokvarilo. "Mislim, da bomo prišli v končnico, zato za slovensko reprezentanco po vsej verjetnosti letos ne bom igral," je slovenskim dopisnikom v New Yorku povedal Muršak.

Lani je februarja 2011 s krili podpisal drugo pogodbo za dve leti. Ameriški mediji poročajo, da za vsako sezono dobi po 550.000 dolarjev. Priložnosti za igro dobiva, vendar še ne toliko, kot bi si želel. "Trenutno igram med šest do osem minut na tekmo. Želel bi si, da bi odigral med 10 do 15 minut. Ampak sem med mlajšimi igralci in vse bo prišlo s časom," je dejal 24-letni slovenski hokejist.

Muršaka v igri odlikuje hitrost, kar mu priznavajo tudi soigralci. Patrick Evans je lani dejal, da kar leti po ledu in ga je zabavno opazovati. "V igro moram prinesti hitrost in moja naloga je tudi utrujanje nasprotnih obrambnih igralcev. Sem med manjšimi igralci in za svojo višino imam pravilno težo, kar je 86 kilogramov, zato sem tudi hitrejši," je dejal Muršak, ki je tudi med najmlajšimi.

"On je še fant. Letos si je zlomil gleženj in bo trajalo nekaj časa, da okreva. Vendar pa trdo dela in je dober fant, zato bo sčasoma dobil več priložnosti," je povedal trener Red Wingsov Mike Babcock.

"Malo sem nestrpen in včasih je težko, ampak to je pač del hokeja. "Imamo zelo staro ekipo in smo med najstarejšimi v NHL. Le dva sva stara 24 let in se morava še veliko naučiti," je povedal Muršak.

Zaradi tega mora izkoristiti vsako priložnost. "Nimam toliko časa za igranje, zato ne sme biti napak, ker trener to takoj opazi. Sčasoma bo prišlo tudi zaupanje in samozavest, ki mi je še malo primanjkuje. Zaradi poškodbe sem izgubil tri mesece igranja, vendar pa iz tekme v tekmo postajam boljši," pravi Muršak, ki za zdaj ne razmišlja o selitvi v druge klube.

"Zelo sem srečen, da sem v ekipi polni izkušenih igralcev od katerih se lahko veliko naučim. Z Detroitom imam pogodbo še za naslednje leto, nato pa bomo videli, kaj se bo zgodilo," je dejal Muršak, ki mu je sicer življenje v Sloveniji veliko bolj všeč kot v Ameriki. "Bomo videli, kje bom nadaljeval kariero. Odvisno je od tega, kje si bom ustvaril družino," pravi Muršak in v šali dodaja, da otrok še ne načrtuje, ker je še sam otrok.

Ker sta v NHL le dva Slovenca, sta letos tekmi med Kopitarjevimi kralji iz Los Angelesa in rdečimi krili vzbudili tudi nekaj zanimanja ameriških medijev ob prvem slovenskem dvoboju 9. marca, ki so ga dobila rdeča krila v Los Angelesu s 4:3. Kralji so uslugo vrnili v Detroitu štiri dni kasneje z zmago s 5:2.

"Ko smo igrali v Los Angelesu, me je Kopitar povabil k sebi domov, kjer sta njegova mama in punca skuhali slovensko večerjo, kar je bilo nekaj posebnega. Sicer pa se med sezono toliko ne slišiva," je povedal Muršak, ki pravi, da mu tudi njegovo dekle, ki je Hrvatica, skuha kaj slovenskega oziroma hrvaškega.