Vodstvo lige Ebel je železarjem v zadnjih dneh večkrat postavilo ultimat, da morajo urediti zadeve v klubu in zagotoviti, da bodo lahko odigrali vse tekme do konca tekmovanja, ali pa jih bodo izključili iz lige. Odločitev o njihovem ostanku v ligi ali izključitvi naj bi sprva sprejeli danes ob 14.30, a so na prošnjo jeseniškega kluba odločitev prestavili na 18. uro. Nekaj minuti pred končnim rokom, so iz Jesenic sporočilo, da ostajajo v ligi.

Iz hokejskega kluba Acroni Jesenice se je oglasil njegov podpredsednik in župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger, ki po odstopu predsednika Slavka Kanalca vodi klub.

V izjavi za javnost je zapisal, da je upravni odbor HK Acroni Jesenice na današnjem seji z igralci kluba dosegel dogovor, da jim bodo vse zaostale obveznosti poplačane v dveh delih. Prvi del obveznosti do igralcev bo izplačan že do petka, drugi del pa do 3.2.2012. Hokejski klub Acroni Jesenice pa bo nadaljeval s tekmovanjem v EBEL ligi. O tej odločitvi so obvestili tudi vodstvo lige Ebel, ki je od njih taka zagotovila zahtevalo. Kot je še zapisal Mencinger, je pri dogovoru sodelovala tudi Hokejska zveza Slovenije.

"Na sedež lige smo prejeli pisno zagotovilo jeseniškega kluba, sedaj bom pismo poslal še na predsedstvo lige Ebel in prepričan sem, da bodo vodilni Jeseničanom prižgali zeleno luč," je za portal 24ur povedal izvršni direktor lige Christian Feichtinger in potrdil, da bo prisoten na torkovi tekmi Acroni Jesenice - Vienna Capitals: "Nagovoril bom zbrano občinstvo in vsem na Jesenicah zabičal, da se ne bi slučajno zgodilo, da igralcev ne bi poplačali."

Feichtinger je bil vseskozi optimističen

Kot je danes tekom dneva pojasnil Feichtinger, so zagotovilo igralcev dobili najprej in s tem je bilo še najmanj težav. Zapletlo se je pri drugih točkah, predvsem pri tistih, ki zadevajo organizacijo tekem: predstavniki lige Ebel namreč sploh niso našli sogovornika na strani jeseniškega kluba, ki bi imel po odstopu Kanalca ustrezna pooblastila za dogovarjanje.

V dogajanje so se nato vključili še navijači jeseniškega kluba in pozvali jeseniškega župana Tomaža Toma Mencingerja, naj pomaga pri reševanju kluba. Avstrijci so se obrnili tudi na nekdanjega predsednika Hokejske zveze Slovenije Ernesta Aljančiča. Prvi rok za ultimat je bila nedelja ob 14. uri, nato so odločitev prestavili na 19. uro, pa znova na ponedeljek. Tudi danes ni šlo povsem gladko, prvo odločitev naj bi dočakali opoldne, nato se je vse skupaj zavleklo do večera.

"Pozitivno je, da je slovenska zveza zagotovila izvedbo domačih tekem v skladu s pravili tekmovanja ter kritje stroškov za gostovanja. Zdaj je glavno vprašanje dolg kluba do igralcev," je dopoldan dejal Feichtinger. Na pogovorih pa so nato le dosegli dogovor in bodo Jeseničanom bržkone prižgali zeleno luč za nadaljevanje tekmovanja.

Feichtinger pa je za Sportal že popoldan povedal, da je rešitev zelo blizu, saj naj bi bili jeseniški igralci, ki še niso zapustili železarskega mesta, pripravljeni odigrati preostalih osem tekem, vodstvo lige potrebuje le njihovo pisno izjavo o tej nameri. Poleg tega čakajo še na pisno potrditev jeseniškega kluba, da bodo igralcem poplačali nek del obveznosti za nazaj. Če bo ob tem tudi prevozno podjetje zagotovilo, da bo Jeseničane zagotovo odpeljalo na vsa štiri gostovanja, potem naj bi imelo vodstvo lige vsa potrebna zagotovila, da bo slovenski klub odigral vseh preostalih osem srečanj in predsedstvo lige naj bi mu prižgalo zeleno luč za tekme.