V anketi je sodelovalo 674 obiskovalcev naše spletne strani, ves čas glasovanja vodilni Kopitar pa je prejel 22 odstotkov glasov (146). Na drugo mesto se je uvrstila smučarska šampionka Tina Maze, ki se je spomladi okitila z naslovom svetovne veleslalomske prvakinje (19 odstotkov – 128 glasov), tretje mesto pa ste namenili slovenskemu športniku leta po izboru športnih novinarjev Slovenije - kajakašu Petru Kauzerju (16 odstotkov – 105 glasov), ki je letos v Bratislavi tako kot Mazejeva postal svetovni prvak.

Za njimi so se zvrstili Petra Majdič (12 odstotkov – 81 glasov), Tim Matavž (11 odstotkov – 71 glasov) in Dejan Zavec (9 odstotkov – 62 glasov).

Kopitar je že pet let zvezda stalnica med najboljšimi hokejisti na svetu

Anže Kopitar v ligi NHL od leta 2006 igra za ekipo Los Angeles Kings, za katero je v petih sezonah in treh mesecih letošnje sezone na 427 tekmah dosegel 389 točk (148 zadetkov in 241 podaj), zadnja štiri leta pa je bil najboljši klubski strelec. Onstran Atlantika je Kopitar izjemno cenjen hokejist, o čemer nenazadnje priča tudi podatek, da je že dvakrat nastopil na tekmi vseh zvezd, kjer se zbere le svetovna hokejska smetana.

Verjetno je še največ obetala lanska Kopitarjeva sezona, v kateri je Hrušičan kralje odločno vodil proti dobremu izhodišču pred končnico, nato pa je marca prišlo do neljubega dogodka, ko si je Kopitar na tekmi proti Coloradu zlomil gleženj in uspešne sezone je bilo zanj (in za Los Angeles) s tem konec. Kralji so v zadnjih tekmah rednega dela brez Anžeta precej popustili in si zato poslabšali izhodiščni položaj pred končnico. Tam so se v prvem krogu pomerili s San Josejem in izgubili z 2:4. Verjetno se vsi privrženci Los Angelesa še danes sprašujejo, kako bi se sezona za moštvo iz Kalifornije končala, če se ne bi poškodoval slovenski as.

Kopitar je po poškodbi povsem okreval in je novo sezono začel odlično. V prvih nekaj tednih je bil celo povsem pri vrhu lestvice strelcev, v zadnjem mesecu pa so kralji padli v krizo, kar se je poznalo tudi pri njegovi individualni statistiki. Anže je tudi letos z naskokom prvi strelec ekipe, z 31 doseženimi točkami na 34 tekmah pa je še vedno tudi med najboljšimi 30 strelci lige, s čimer znova dokazuje da spada med največje hokejske zvezdnike na svetu, za kar si zasluži vse čestitke.

Morda bi bil čas, da se z našimi bralci strinjajo tudi slovenski športni novinarji in Kopitarju podelijo kaj več glasov tudi v izboru za športnika leta (kjer je letos končal na četrtem mestu), saj bi težko našli slovenskega športnika, ki bi bil v kakšni izmed najbolj popularnih športnih panog na svetu v samem vrhu, kot Kopitarju uspeva vse odkar se je podal v ligo NHL. Uspehi v manj popularnih panogah s slabšo svetovno konkurenco se namreč težko primerjajo s konstantnim odličnim igranjem na najvišjem nivoju v enem od najbolj popularnih moštvenih športov, kjer je konkurenca zares neverjetno velika. Ali pač?