Ljubljanski hokejisti v zadnjem času igrajo po sistemu toplo-hladno. Potem ko so pred dnevi v gosteh premagali Celovčane in po dolgem času slavili v tem mestu, so v prejšnjem krogu doma izgubili z Medveščakom. Tokrat pa so imeli priložnost za popravni izpit na tekmi z Dunajčani.

A vsaj uvod ni postregel z učinkovito ljubljansko predstavo. Začetek je bil zadržan na obeh straneh, moštvi pa sta si nekaj priložnosti pripravili ob trenutkih številčne prednosti. Za Dunajčane, pri katerih je po poškodbi spet zaigral slovenski reprezentant Marcel Rodman, je imel Francois Fortier priložnost v peti minuti z igralcem manj, ko je napako naredil Scott Hotham, a je vratar Jean Phillipe Lamoureux strel ubranil. Za zeleno-bele pa bi lahko sredi tretjine, prav tako z igralcem manj, zadel Justin Taylor, Aleš Mušič pa je bil po prodoru v 15. minuti za las nenatančen pred vratarjem Reinhardom Divisom.

Nadaljevanje je bilo precej živahnejše. Domači so prvi zapretili prek Erica Panceta, gostje pa po strelu Pata Kavanagha. V 25. minuti je le malo manjkalo, pa bi si nespretna vratar Lamoureux in branilec Jamie Frasier zabila avtogol. Sledili so še nevarni poskusi Jamieja Fraserja, Johna Hughesa in Taylorja, sredi tekme pa je prav Rodman s prekrškom ustavil Mateja Hočevarja ter dobil petminutno in še kazen igre. Ko je nato na klop za kaznovane sedel še en gostujoči hokejist, so imeli domači na ledu dva igralca več. Hughes je najprej zadel vratnico, številčno prednost pa je le kronal Mušič in v 33. minuti je bilo 1:0.

Boljšo igro so zeleno-beli znali prenesti tudi v zadnjo tretjino. Nanizali so nekaj nevarnih napadov, vodstvo pa povišali v 43. minuti, ko so imeli na ledu spet igralca več, v polno je zadel kapetan Žiga Pance. Petr Šachl je bil nato osamljen pred golom nespreten, na drugi strani je zapretil Martin Oraže, deset minut pred koncem pa so domači spet prišli do skoraj dveh minut številčne prednosti 5-3. Dve sekundi pred koncem prve kazni je Hughes iz gneče pred golom zadel za 3:0. Ob domači izključitvi so gosti nato iz vrat potegnili vratarja Divisa, a je že po treh sekundah branilec Hotham s svoje polovice zadel prazen gol za potrditev zmage s 4:0. Za piko na i dobri predstavi je tudi vratar Lamoureux ohranil prazno mrežo.

Po reprezentančni prekinitvi se bo liga Ebel nadaljevala šele 20. decembra, ko se bodo Ljubljančani podali v Gradec.

Z le 15 hokejisti Jesenice brez možnosti v Salzburgu

Ob že tako oslabljeni jeseniški zasedbi ima trener Heikki Mälkiä v zadnjem času še težave zaradi poškodb. Pred potjo v Salzburg je imel na voljo le 15 igralcev in dva vratarja.

Prvih devet minut gostom ob dobri obrambi ni kazalo slabo, a so si nato pravzaprav sami spravili plošček v gol za vodstvo domačih, pred vrati mu je smer nehote spremenil kapetan Andrej Tavželj. Vodstvo je dalo domačim krila, igra se je v prvem delu vseskozi odbijala večinoma pred vrati Michala Fikrta, hokejisti Acroni Jesenic so le stežka prihajali pred vrata domačih. Nekaj poskusov je Joshua Tordjman brez težav ukrotil, na drugi strani pa je Fikrt klonil še trikrat.

Drugih 20 minut je bilo za železarje precej boljših, saj so že po slabih dveh minutah zadeli za znižanje. Po prvem delu je med vratnici namesto Fikrta stopil Gašper Krošelj, ki pa je imel podobno kot njegov predhodnik veliko dela. Gostje so igrali večinoma le s šestimi napadalci, občasno sta priložnost dobila še Urban Sodja in Nik Pem, ter s petimi branilci, tako da so se lahko posvečali zgolj branjenju svojih vrat. Nekaj polpriložnosti se je železarjem ponudilo v redkih protinapadih, a jim je pri zaključku akcij zmanjkalo moči.

Salzburžani, ki so si zmago zagotovili že v prvem delu, so v zadnjih 20 minutah nekoliko popustili, tako da so železarji lažje zadihali in igrali tudi precej bolj sproščeno. Zadnjo tretjino so z dvema zadetkoma celo dobili in ublažili poraz.

Trener Mälkiä bo lahko prihajajoči reprezentančni premor - Jeseničani bodo v ligi Ebel spet igrali 20. decembra s Sapo - lahko izkoristil za sanacije poškodb in uigravanje moštva, ki se mu je v petek pridružil Slovak Branislav Bendik, sredi prihodnjega tedna pa naj bi na Jesenice prispel še nov Američan Jonathan Juliano.