Na uvodu novinarske konference oziroma predstavitve ekipe je bilo govora o novem sistemu, ki ga je po končanih tekmovanjih v prejšnji sezoni uvedla IIHF. Reorganizacija je namreč močno premešala karte, saj lahkih nasprotnikov tokrat ne bo. V elitni diviziji ostaja deset najmočnejših reprezentanc sveta, v diviziji 1 pa ostaja enaka le delitev na dve skupini. V skupini A, kjer bo igrala Slovenija, je šest najboljših iz prve divizije, v skupini B pa šest nižje rangiranih reprezentanc.

"Prvič po tej preureditvi nastopamo na svetovnem prvenstvu, takoj za elitno deseterico, kar pomeni, da je letošnja skupina še težja kot lanska. Želimo v tej skupini obstati, to je naš prvi cilj. Glede na to, da smo avgusta premagali elitnega ligaša Slovaško, imamo svoje apetite in se zavedamo, da so vsi nasprotniki premagljivi," je dejal selektor Gorazd Drinovec, ki bo vodil izbrano vrsto drugo leto zapored in nadaljeval:

"Letos smo preizkusili 36 igralcev in dobili močan turnir na Bledu. Kar se tiče priprav, pa smo se praktično do današnjega dne popolnili, saj so imeli nekateri igralci še obveznosti po klubih, zato smo plan treninga nekoliko prilagodili. V zadnjih dveh dneh bomo največ pozornosti namenili igri z igralcem več in sistemu igre. Mislim, da bomo odlično pripravljeni za odhod na svetovno prvenstvo," je optimistično zaključil selektor, ki bo z reprezentanco ped odhodom opravil deset treningov.

"Ne bi rad govoril o favoritih. Vsako tekmo bo treba odigrati na polno, saj le tako lahko pričakujemo zmago. Dobro je, da se ritem tekem stopnjuje, da začneš z malce lažjimi in končaš s težjimi nasprotniki. Nemci imajo na papirju morda najmočnejšo postavo, ampak ko se tekma začne, je možno prav vse," pa meni vratar Luka Gračnar.

Slovenija bo prvo tekmo igrala v nedeljo ob 19.30 proti Avstriji, v ponedeljek pa izbrance Drinovca že popoldne čaka obračun z Britanci, po dnevu premora pa v sredo zvečer še dvoboj z domačini. V petek se bo Slovenija pomerila z Norveško, v soboto pa v zadnjem krogu še z Belorusijo.

Na lanskem SP v tej starostni kategoriji je v diviziji I Slovenija osvojila tretje mesto.