Slednje za ljubljanske hokejiste sicer ni imelo usodnega pomena, saj so zmagali s 5:2, so jim pa težave nasprotnikov z Gorenjskega prišle kot naročene, da so si dvignili samozavest in prekinili niz dveh bolečih zaporednih porazov.

Za Olimpijo je bilo vse lažje že v prvi tretjini, ko je po sanjskem začetku povedla z 2:0, čeprav so imeli več od igre in priložnosti železarji, a so se jim ob zaključku akcij zaradi neizkušenosti prevečkrat zatresle roke. Ko so zmaji v drugem delu povedli že z visokih 3:0, se je zdelo, da je tekma odločena, poleg tega so tudi Jeseničani nekoliko manj zavzeto jurišali proti ljubljanskemu golu. Vendar kot že ničkolikokrat poprej je derbi vnovič potrdil svojo nepredvidljivost! Trmasti Gorenjci so izkoristili neodgovorno in ležerno domačo obrambo in v hipu (beri: razmaku pol minute) znižali le na gol zaostanka.

Čeprav so se srčno borili še za izenačujoči zadetek, z glavo skozi zid vendarle ni šlo. Za popoln zasuk jim je enostavno zmanjkalo moči in znanja, kar sta v hitrem protinapadu z igralcem manj tik pred odmorom izkoristila podajalec Vedlin in eksekutor v prazno mrežo kapetan Pance. Zadnja tretjina je bila bolj kot ne samo še formalnost, oboji pa so še za odtenek popustili. Zadnjo veliko priložnost za priključek na 3:4 so gostje zamudili v igri petih proti trem, ko je obramba Olimpije na čelu z zanesljivim vratarjem Lamoureuxom zdržala vse nalete, zadnji žebelj v jeseniško krsto pa je zabil branilec Fraser s polrazdalje z močnim strelom pod prečko.

Gorenjci bodo imeli priložnost za maščevanje Olimpiji prihodnji mesec po božiču. Ker v načrtu ni novih okrepitev, se bodo le stežka pobrali z dna lestvice, medtem ko bodo pri Olimpiji v naslednjih tekmah iskali predvsem več svežine. Ljubljanska igra namreč nima več toliko leska kot na začetku sezone, kar je glede na obilico tekem in hud ritem tudi razumljivo. Slovenska predstavnika bosta nove točke iskala že jutri – Olimpija bo gostila Znojmo, Jesenice pa v enem tednu že drugič Medveščak.

Drugi izidi 23. kroga: Linz – KAC 5:2 (2:1, 1:1, 2:0), Znojmo – Alba Volan 4:3 (0:1, 3:1, 1:1), Gradec – Medveščak 5:3 (1:1, 2:1, 2:1), Dunaj – Beljak 2:1 (1:0, 1:1, 0:0), prost: Salzburg, vrstni red: Linz 35, KAC 27, Salzburg in Tilia Olimpija po 26, Medveščak 24, Alba Volan 23, Dunaj 21, Znojmo 19, Gradec 18, Beljak 16, Acroni Jesenice 15. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 19.15: Acroni Jesenice – Medveščak, Tilia Olimpija – Znojmo, Alba Volan – Linz, KAC – Salzburg, Gradec – Dunaj, prost: Beljak.