Današnji derbi je bil tretji letošnji v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Prva dva so dobili domači hokejisti, v Ljubljani so zeleno-beli septembra zmagali s 4:3, rdeči pa oktobra na Jesenicah po kazenskih strelih s 5:4. A bolj kot razmere na ledu so pred drugim dvobojem v Tivoliju slovensko hokejsko sceno razvnele težave predvsem jeseniškega kluba, saj so državni prvaki zaradi nenehnih obljub in neizplačil igralcem ostali skorajda brez vseh tujcev. V takšni prisilno pomlajeni postavi so ta teden izgubili dve tekmi, podobno slab uvod v derbi pa so imeli tudi domači, ki so pred dvema dnevoma doma izgubili sosedski obračun z Medveščakom.

Prvi so sicer zapretili gostje in domači vratar Jean Phillipe Lamoureux je že v prvi minuti trikrat posredoval. Odgovor Ljubljančanov pa je bil nato hiter, že v drugi minuti je John Hughes po prodoru ugnal Gašperja Krošlja. Po vodilnem zadetku se je razmerje moči na ledu izenačilo, nobeni ekipi pa ni tudi uspelo izkoristiti prednosti igralca več. Nato pa se je dogajanje razživelo: domači so v 13. minuti zadeli, ko je Anže Ropret pospravil v mrežo odbiti plošček po strelu Žige Panceta, Antti Pusa je na drugi strani takoj zatem zadel prečko, gostje so po drugem golu še zamenjali vratarja Krošlja z Michalom Fikrtom. Ob koncu tretjine so bili gostje ob neodločni domači obrambi precej nevarnejši, imeli še enkrat prednost 5-4, a je ostalo pri vodstvu zmajev z 2:0.

Domači so pred nadaljevanjem ostali še brez poškodovanega branilca Igorja Cvetka

Domači so pred nadaljevanjem ostali še brez poškodovanega branilca Igorja Cvetka - zaradi poškodbe roke na tekmi z Medveščakom v ekipi ni bilo niti Boštjana Groznika -, a so že v prvi nevarnejši akciji vodstvo povišali, ko je spretno pod prečko meril Justin Taylor. Jeseničani so se zatem ubranili številčne prednosti tekmecev, nato pa so domači povsem prevzeli pobudo. Zadeli pa kljub številnim priložnostim niso, ne ob igri 5-5, ne ob številčni prednosti, kar se jim je maščevalo v 33. minuti. Takrat se je s klopi za kaznovane vrnil Jure Dolinšek, dobil plošček v ljubljanski obrambni tretjini in dobro zaposlil Andreja Židana, le 35 sekund pozneje pa je za gol priključka iz bližine poskrbel še Jan Berčič in derbi je bil spet popolnoma odprt. Zeleno-beli pa so nato hitro spet prevzeli pobudo in Fikrt je moral večkrat odločno posredovati, klonil pa je v zadnji minuti drugega dela, ko so domači z igralcem manj izpeljali hiter protinapad, po katerem je zadel Žiga Pance.

Ta zadetek se je izkazal za odločilnega na tekmi, saj Jeseničani v zadnji tretjini niso več igrali v takšnem ritmu kot v prvem delu tekme, domači pa so tudi predvsem pazili, da si tekmeci ne bi pripravili resnejših priložnosti. Fikrtu tako ni bilo več treba posredovati tolikokrat kot v drugi tretjini, pa tudi Lamoureux je bil večinoma brez dela. Gostje so imeli sredi tekme številčno prednost, pol minute tudi dveh igralcev, vendar je niso izkoristili. Drugače je bilo dve minuti pozneje, ko so imeli prednost 5-3 dobro minuto domači igralci, Jamie Frasier pa je s petim zadetkom v mreži tekmecev dokončno določil tekmo.

V naslednjem krogu bodo že v torek igrali s češkim Znojmom, na Jesenice pa bo še drugič v tednu dni prišel Medveščak.