Američani so se prebudili prepozno

Tekmo sta zaznamovali strelski seriji, vsaka od ekip je imela eno, a Američani so svojo ofenzivo začeli prepozno, da bi lahko spremenili potek dvoboja.

Po izenačeni prvi tretjini, Američane je v vodstvo povedel Brock Nelson, izenačil je Tomaš Rolinek, je bil odločilen trenutek dvoboja 27. minuta. Takrat je kapetan Američanov Justin Abelkader naredil neumnost in z grobim naletom pospravil z ledu Vladimirja Sobotko, sebi pa prislužil pet minut in še disciplinsko kazen igre.

Petminutno številčno prednost so Čehi dobro izkoristili. Najprej je takoj zadel Tomaš Hertl, gol Romana Červenke so sodniki zaradi igranja z drsalko razveljavili, a je ta igralec minuto zatem le povišal na 3:1, v 37. minuti pa je novo številčno prednost svoje ekipe izkoristil še Ondrej Nemec.

Zdelo se je, da so Američani na kolenih in da bo zadnja tretjina le formalnost. Toda v ekipi ZDA so že v 57. minuti iz vrat potegnili tokrat ne najbolj zanesljivega Tima Thomasa, tveganje pa se je obrestovalo. Najprej je Tyler Johnson znižal na 2:4, isti igralec pa je 13 sekund pozneje zadel še enkrat. Američani so v zadnjih 55 sekundah poskušali vse, da bi dosegli še izenačujoči zadetek, bili nekajkrat nevarni, a jim je nato zmanjkalo časa.

Rusi zanesljivo do osme zmage

Rusi so v osmi tekmi na SP dosegli še osmo zmago. Tokrat so bili boljši od Francozov, ki so se prvič po dolgih letih uvrstili v četrtfinale.

Za Rusijo sta prvič na SP zaigrala oba največja zvezdnika, Aleksander Ovečkin in Jevgenij Malkin, ki je v Belorusijo prišel kot zadnja okrepitev svoje ekipe. Malkin je dobil mesto ob Viktorju Tihonovu in Nikolaju Kuljominu, Ovečkin pa je igral v napadu s Sergejem Plotnikovom in Vadimom Šipačjovom.

Za osmo uvrstitev v polfinale na SP v zadnjih desetih letih so Rusi odigrali natančno toliko, kot je bilo potrebno. Artjom Anisimov je z golom v peti minuti sicer nakazal, da bo moral Cristobal Huet večkrat po plošček v mrežo, a je nazadnje francoski vratar klonil le po enkrat v vsaki tretjini. Dobro strelsko formo je pokazal Malkin, zadel je za 2:0 in podal pri tretjem golu Aleksandra Kutuzova.

Finci ohladili Kanadčane

Finska, ki je po bronasti medalji na letošnjih olimpijskih igrah v Minsk poslala precej pomlajeno zasedbo, se je v četrtfinale prebila z nekaj sreče, tudi ob pomoči drugih ekip v zadnjem krogu. A dogajanje v prvih desetih dneh SP, ko so Kanadčani osvojili prvo mesto v svoji skupini, zdaj ni več pomembno, v bojih na izpadanje pa so Severnoameričani spet potegnili kratko.

Začetek je bil po finskem okusu, saj so Finci edino številčno prednost v prvi tretjini izkoristili, ubranili pa so se štirih kanadskih »power-playev«. V drugi tretjini je Kanada najprej izenačila, začela pritiskati, vratar Pekka Rinne pa je moral v tem delu igre še enkrat po plošček v svojo mrežo.

Kanadčani so imeli tekmo pod nadzorom, Jason Chimera je zadel tudi prečko, toda le do začetka zadnje tretjine. Gol za 2:2, ko je Juuso Hietanen presenetil vratarja Bena Scrivensa z modre črte, je dal krila Severnjakom. Čeprav so imeli Kanadčani terensko premoč, je niso znali kronati, Finci pa so svoje priložnosti temeljito izkoriščali. Tudi tisto v 57. minuti, ko je Iiro Pakarinen zadel za vodstvo. Kanadčani so skušali v zadnjih minutah zadeti še enkrat in izsiliti podaljšek, toda Rinne je bil zanesljiv in je svoji ekipi zagotovil boj za medalje.

Za Kanadčane, olimpijske prvake iz Sočija, pa je nastop na SP nova grenka izkušnja: že petič zapored so obtičali v četrtfinalu, po slovesu ZDA proti Čehom pa bodo zdaj o medaljah odločale samo evropske države.

Belorusi dolgo v igri za presenečenje

Gostitelji prvenstva so z uvrstitvijo v četrtfinale že dosegli prvi del načrta, drugega, ki je bil bolj skrita želja, pa bi predstavljal polfinale. A čeprav so se v četrtfinalu udarili s svetovnimi prvaki, niso bili podrejeni, v enakovrednem dvoboju pa so odločale malenkosti in nazadnje so domačini končali svoje nastope že danes.

Belorusi se še vedno radi spominjajo presenečenja na OI leta 2002, ko so v četrtfinalu premagali Švede. V duhu tega presenečenja je potekalo prvih 40 minut tekme, po švedskem vodstvu so se domači hokejisti vrnili, najprej je izenačil Geoff Platt, za izjemno navdušenje v polni dvorani Minsk je poskrbel Aleksej Jefimenko. A veselje Belorusov je trajalo le dve minuti in pred zadnjo tretjino je bil izid 2:2.

V odločilnih 20 minutah tekme sta bila osrednji figuri dvoboja dva hokejista: pri Švedih Mattias Ekholm, pri Belorusih pa Aleksej Kaljužni. Švedski branilec je v 53. minuti z nepravilnim zaustavljanjem tekmecem podaril kazenski strel, toda Kaljužni ga ni izkoristil, izkazal se je vratar Andres Nilsson. Ekholm se je nato le 57 sekund pozneje odkupil na najboljši možen način; pobegnil je obrambi tekmecev, zadrsal za gol in ob drugi vratnici potisnil plošček v mrežo ob Kevinu Lalandu za končnih 3:2, te prednosti pa domača reprezentanca ni več mogla izničiti.

V polfinalu bo v soboto najprej na sporedu dvoboj med Finsko in Švedsko (ob 13.45), ob 17.45 pa še obračun branilcev naslova Švedov s še neporaženimi Rusi.