Za Slovenijo je bil tokrat usoden slab začetek tekme. Norvežani so namreč povedli že po 62 sekundah igre, v 15. minuti pa je Bastiansen zadel še drugič in poskrbel za visoko prednost vikingov z 2:0, ki jih risi do konca tekme niso uspeli več uloviti.

Če je prva tretjina tudi po igri pripadla Norvežanom, so bili v drugi precej boljši Slovenci, a plošček ni hotel za hrbet odlično razpoloženega norveškega vratarja Haugna.

Tudi v zadnji tretjini so imeli Kopitarjevi varovanci kar nekaj priložnosti za izenačenje, a jim nikakor ni uspelo doseči drugega gola. Ob koncu so poskusili tudi brez vratarja in s šestimi hokejisti v polju, kar pa se je končalo z golom Norveške v prazna vrata.

Po porazu je jasno, da bo za Slovenijo v boju za obstanek najbrž odločilna tekma z Dansko, saj Belorusi ne morejo izpasti, ker bodo prihodnje leto gostili svetovno prvenstvo elitne skupine.

Slovenija bo drugo tekmo odigrala že jutri, ko se bo ob znova za hokej nenavadno zgodnji uri, 12.15, pomerila z Belorusijo, ki jo je letos že premagala na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre.


Slovenija – Norveška 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)


Strelca: Jeglič 20.; Bastiansen 2., 15., Hansen 60. (EN)



Prva tretjina:


Uvodna tekma na prvenstvu se za slovensko reprezentanco skoraj ne bi mogla začeti slabše, saj so Norvežani že v 62. sekundi dosegli prvi gol. Po napaki D. Rodmana, ki je izgubil plošček na sredini igrišča, so Skandinavci plošček hitro spravili do Bastiansna, ki je z leve strani neoviran pridrsal pred Kristana in ga s strelom med nogama tudi premagal. Slovenija bi lahko kmalu izenačila, a je Norvežane v 3. minuti rešila vratnica.


Prvo izključitev na tekmi so si že v 4. minuti prislužili Norvežani, risom pa v dveh minutah ni uspelo resneje ogroziti norveških vrat. Sledili sta zaporedni izključitvi na slovenski strani, ko sta morala na klop za kaznovane Kranjc in Urbas, v teh štirih minutah pa je bila slovenska obramba s Kristanom na čelu na zelo težkih preizkušnjah, saj so Norvežani večino časa oblegali slovenska vrata, toda Kristana niso uspeli premagati.


Slovenci so počasi vzpostavljali ravnovesje in iskali pot do izenačenja, ko je v 15. minuti znova udaril Bastiansen. Po lepi podaji prek polovice igrišča se je znašel povsem sam v slovenski obrambni tretjini, krenil proti Kristanu in mu podobno kot pri prvem golu ponovno poslal plošček med nogama v gol. Tudi tokrat so Slovenci že kmalu po golu dobili priložnost, da na enak način odgovorijo Norvežanom, a lepe priložnosti znova niso izkoristili, vratarja Haugena ni uspel premahati Sabolič.


Da Norvežani na prvi odmor niso odšli s previsoko prednostjo, je 16 sekund pred iztekom prve tretjine poskrbel udarni prvi slovenski napad. Tičar je izza vrat zadrsal pred Haugena, nato pa plošček podal na drugo vratnico do Jegliča, ki je s takojšnim strelom znižal na 1:2.


V prvi tretjini so bili Norvežani bolj nevarni in so jo zasluženo dobili, razmerje v strelih pa je bilo v prvih 20 minutah igre 11:4 v njihovo korist.


Druga tretjina:


Začetek drugega dela je minil v znamenju enakovredne igre z redkimi streli na gol. Prvo priložnost v drugi tretjini so si v 26. minuti priigrali Norvežani, ko se je Thoresen spretno rešil družbe slovenskega branilca, nevaren poskus pa mu je nato ubranil Kristan. Slovenija je zapretila minuto kasneje, Jeglič pa ni uspel drugič na tekmi premagati Haugena. Norveški vratar je imel nato kar nekaj dela ob izključitvi Holteta, a se izid ni spremenil in po polovici tekme so tako Norvežani še vedno vodili z 2:1.


V srednjem delu druge tretjine so bili Slovenci boljši nasprotnik, njihov nalet pa je prekinila izključitev Goličiča v 35. minuti. Kljub igri z igralcem več se je moral ponovno izkazati norveški vratar Haugen, saj sta se v lepih priložnostih za izenačenje znašla Urbas in predvsem Kovačevič, a nista uspela zadeti. Sledila je izključitev na norveški strani in zopet je zadišalo po izenačenju, a Urbas in D. Rodman nista bila dovolj natančna.


V drugi tretjini so varovanci Matjaža Kopitarja pokazali precej boljšo igro kot v uvodnih 20 minutah, saj so Norvežane nadstreljali z 10:2, a žal niso uspeli premagati Haugena, da bi prišli vsaj do izenačenja.


Tretja tretjina:


Kmalu po začetku zadnje tretjine je moral na kazensko klop Kranjc in Slovenija se je znašla v težavah. A Kristan in prečka sta poskrbela, da je izid ostal 1:2 in risi so lahko krenili v nov lov za izenačujočim golom, ki pa ga je prekinila nova izključitev, tokrat Saboliča. Ob igri z igralcem manj se je Sloveniji ponudila lepa priložnost za izenačenje, ko sta sama pred norveški gol pridrsala Kranjc in Razinger, a je prvi nekoliko prepozno in netočno podal, tako da slovenski kapetan niti ni uspel ogroziti Haugna. Nekaj sekund kasneje so zapretili tudi Norvežani, a je Kristan ubranil strel Roymarka.


V 51. minuti se je priložnost za izenačenje ponudila Jegliču, ki se je s ploščkom neoviran znašel pred norveškimi vrati, a je bil za slovenskega napadalca tudi tokrat Haugen previsoka ovira.


Lepa priložnost za izenačenje se je Slovencem ponudila, ko je bil ob koncu 55. minute izključen Holos, toda Norvežani so se dobro branili z igralcem manj. V zadnjih minutah so risi vse stavili v napad, kar je Norvežanom omogočilo izvedbo dveh proti napadov, Kristan pa se dvakrat ni pustil premagati. Za nameček je bil nato v 59. minuti slovenski čuvaj mreže uspešnejši tudi v neposrednem dvoboju s Hansnom, ki ni uspel kazenskega strela pretvoriti v zadetek, ki bi odločil tekmo, tako pa je Kopitarjevim varovancem ostalo 90 sekund upanja.


V zadnji minuti je Kopitar iz vrat potegnil Kristana, igra s šestimi hokejisti pa žal ni prinesla izenačenja, čeprav sta oba brata Rodman prišla do nevarnih strelov, toda igralec tekme Haugen je bil vselej na pravem mestu in Norveška se je veselila težko prigaranih dveh točk. Zmago vikingov je pet sekund pred koncem s strelom v prazna slovenska vrata potrdil Hansen.