Podobno kot na prvi finalni tekmi za Stanleyjev pokal so NY Rangers tudi tokrat v Staples Centru v prvi tretjini prišli do vodstva z 2:0, zadela sta Ryan McDonagh in Mats Zuccarello.

Druga tretjina se je začela v znamenju kraljev, ki so z golom Jarreta Stolla v 22. minuti prišli le na zadetek zaostanka. Toda rangerji so kmalu spet vodili z večjo razliko, ko je 10 minut kasneje na 3:1 povišal Martin St. Louis. Willie Mitchel je v 35. minuti nato dosegel svoj prvi gol v letošnji končnici in domače vrnil v igro, a vsega 11 sekund kasneje so gostje po zadetku Dericka Brassarda spet vodili z dvema goloma prednosti, 2:4 pa je bil tudi izid po dveh tretjinah, ko je moštvu iz New Yorka dobro kazalo, da se bodo domov vrnili z izidom 1:1 v zmagah.

A kot že tolikokrat v tej končnici so kralji uprizorili še en preobrat in ponovno dokazali, da se nikoli ne predajo. V 42. minuti je na 3:4 znižal Dwight King in napovedal zanimivo končnico. Domači so v lovu na izenačenje nato prevladovali in bili za to tudi nagrajeni, ko je v 48. minuti zadel Marian Gaborik in vrnil moštvi v izhodiščni položaj. Do konca rednega dela druge finalne tekme se nato izid ni več spremenil in zmagovalca je odločil podaljšek.

A ne le en podaljšek, saj sta morali moštvi odigrati še kar 31 dodatnih minut, preden je eden od obeh izvrstnih vratarjev le klonil. Na veliko veselje domačih navijačev je bil to gostujoči Henrik Lundqvist, ki je klonil v 91. minuti. Zmagovito akcijo je začel Kopitar, ki je podal na modro črto do Mitchella, ta je sprožil močan strel, pred vrati pa je ploščku smer spremenil kapetan kraljev Dustin Brown in Lundqvist je bil nemočen, LA Kings pa so se lahko veselili še druge zmage v podaljšku v velikem finalu, kjer imajo sedaj lepo vodstvo z 2:0 in so na pol poti do ponovitve uspeha izpred dveh let, ko so prvič v zgodovini postali prvaki lige NHL.

Kopitar je tokrat na ledu preživel skoraj 34 minut, sprožil dva strela na gol, tri nasprotnikove pa je blokiral. Z asistenco pri zmagovitem golu je svoj izkupiček v izločilnih bojih te sezone povečal na 25 točk (5 golov in 20 podaj), s čimer je še vedno prvi strelec končnice.

Finalna serija se zdaj seli v New York, kjer bosta na sporedu naslednji tekmi, prva v noči na torek, druga pa v noči na četrtek, obe ob 2. uri zjutraj po našem času. V finalu ekipi igrata na štiri zmage.