Ko je Matjaž Kopitar decembra 2010 postal selektor slovenske hokejske reprezentance, si je za enega glavnih ciljev zadal uvrstitev na olimpijske igre v Soči 2014. Pot do tja vodi prek zahtevne kvalifikacijske skupine, v kateri so poleg Slovenije še Belorusija, Danska in Ukrajina, le enemu od četverice pa se bo že to nedeljo v Vojensu na Danskem izpolnile športne sanje. Drugi trije bodo srečo vnovič izzivali čez štiri leta, ko bodo igre v Pjeongčangu v Južni Koreji.

Z morebitno skupno zmago v Vojensu bi risi prav gotovo dosegli največji uspeh v zgodovini slovenskega hokeja. Ker se nezadržno bliža čas četrtkove uvodne preizkušnje z Belorusijo, ki bo poražencu praktično že zaprla pot do Sočija, zmagovalcu pa dala krila pred nadaljevanjem turnirja, se v slovenskem taboru že čuti vznemirjenje. Najbolj je na trnih selektor Kopitar, ki v obveznem delu s poročevalci ni bil ravno najboljše volje. Na vprašanja je odgovarjal kratko, včasih pa se je zdelo, kot da najraje sploh ne bi, ko je začel v stilu »saj vsi veste, kaj nas čaka« in podobno.

Trojček TJS, Rodmana z Urbasom

Odgovor na vprašanje, kako je razdelil peterke, je bil le polovičen. »Prva in druga linija sta standardni, za drugi dve je še nekaj stvari odprtih. Verjetno na tekmi ne bomo vselej igrali s štirimi napadi. Veliko je odvisno od izključitev na eni in drugi strani,« je povedal Matjaž Kopitar. V tem odgovoru je torej z gotovostjo jasno le, da bodo v istem napadu tako kot zadnji dve leti trojček Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič, v drugem pa gredo ugibanja v smeri, da bo poleg bratov Rodman najverjetneje nastopil Jan Urbas. Tako je bilo tudi na včerajšnjem večernem treningu, kjer sta se v tretjem napadu ob Tomažu Razingarju in Roku Pajiču menjala Žiga Pance in Gašper Kopitar. Veliko bolj jasna slika bo pred jutrišnjim odhodom na Dansko s čarterskim letalom. Do tedaj bo reprezentanca v tradicionalni bazi na Bledu vadila še trikrat.

Potem ko je selektor že prejšnji petek govoril o morebitni menjavi kapetanskega traku, ta vendarle ostaja na roki najizkušenejšega Razingarja, čeprav je 33-letni Jeseničan šele mesec dni v procesu resnih tekem. Razingarjeva pomočnika pričakovano ostajata Marcel Rodman in Andrej Tavželj. Kopitar je poudaril, da je zelo dobra novica odziv vseh povabljencev na reprezentančno akcijo, je pa priznal, da je še v nedeljo zvečer s strahom čakal na razplet klubskega dogajanja, da se ne bi kdo v zadnjem hipu poškodoval in odpovedal udeležbe. Dodal je še, da nikomur, ki ga ta trenutek ni na seznamu, vrata reprezentance niso zaprta.

Ukrajina največja uganka, a bo pomagal vratar Hočevar

O moči Belorusije, uvodnega nasprotnika Slovenije, Kopitar ni izgubljal besed. Povedal je le, da imajo Belorusi v svoji reprezentanci devetdeset odstotkov vseh hokejistov iz ruske KHL, petkov nasprotnik, gostiteljica Danska, pa je »že leta 2000 začel načrtni program, zato ni čudno, da imajo sedem igralcev v NHL«. Po mnenju selektorja je Ukrajina še največja uganka, a ker ima Slovenija v vratih Andreja Hočevarja, ki v tej sezoni brani v ukrajinski ligi, bo priprava na tekmo vsaj nekoliko lažja.