"Zadnji trije treningi bodo namenjeni uigravanju, kolikor pač je možnost za kaj takega, saj še ni vseh igralcev. Sledi tudi prilagajanje tekmovalnemu času ob 12. uri, je pa treba tudi nekoliko spustiti intenzivnost, da bodo fantje ohranili zadosti moči za prvo od sedmih tekem. Vse je podrejeno temu, vse moči so usmerjene na SP," pravi o zadnjih treningih Kopitar.

Bo Saboliča nadomestil Muršak?

V ekipi še manjkata brata Rodman, ki bosta najverjetneje prišla kar neposredno na SP na Švedsko, ker imata v Nemčiji še vedno klubske obveznosti. V slovenski ekipi pa bodo spremljali tudi razplet v ameriški ligi AHL, kjer igra Jan Muršak. Če bo njegova ekipa Grand Rapids izpadla v prvem krogu končnice, bodo Mariborčana seveda takoj povabili na prvenstvo. V sredo pa naj bi bilo jasno, ali bo lahko igral poškodovani Robert Sabolič ali pa so bolečine zaradi zloma rebra le prehude. "Ena možnost je, da ne prijavimo vseh 25 igralcev in pustimo odprto mesto za Jana. Tole z Robertom pa je najbolj zaskrbljujoče, ker je on eden naših udarnih napadalcev in to bo kar huda izguba za nas ... ne vem, bomo počakali," se s tem še noče obremenjevati selektor.

»Imamo svoje račune«

Slovenija bo glede na svoj status novinke oziroma povratnice na SP v svoji predtekmovalni skupini (tekmeci so Belorusija, Danska, Norveška, Švica, Švedska, Kanada in Češka) imela v očeh tekmecev "outsiderski" predznak. Slovenci si bodo pod Kopitarjevim vodstvom skušali prizadevati za to, da se ta teorija ne bo uresničila. Se pa selektor zaveda, da bo delo v Stockholmu izredno težko: "Kakšnega posebnega spoštovanja drugih do nas seveda ni. A mi imamo svoje račune, skušali se bomo ne glede na vse odsotnosti postaviti po robu. Vemo, da je ta skupina bistveno težja kot tista v Helsinkih. A ni kaj objokovati, to so norme IIHF in mi moramo čez to, če želimo biti stalni člani skupne A. Bo pa seveda še bistveno težje kot v Vojensu."

Norvežani so v izjemni formi

Prvi tekmec, v soboto ob za hokej nenavadno zgodnjem terminu (12.15), bo Norveška. Ta je v pripravljalnih tekmah pokazala odlično formo, zato bo že uvod v SP težak. "Zbrali smo kar nekaj materiala o Norveški in spremenjeni Belorusiji. Trenerji smo se dobro pripravili, imamo pa še nekaj časa. Če pogledate Norvežane, so njihovi rezultati v zadnjem času skorajda zastrašujoči, premagali so Ruse, Fince, Slovake ... težko bo."

Se bodo Danci in Belorusi uspeli maščevati?

Zanimiv pa bo tudi obračun z Dansko in Belorusijo. Obe ekipi sta bili februarja na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Vojensu favorizirani v primerjavi s Slovenijo, a sta potegnili krajšo. Zato bo verjetno njun motiv še večji, Kopitar pa zagotavlja, da so njegovi hokejisti pripravljeni obema še enkrat prekrižati račune. "Oni imajo lahko želje vrniti nam za Vojens, a tudi mi imamo svoje želje. Lahko da imajo željo po maščevanju, a to jim ne bo pomagalo. SP je vsako leto, OI pa vsake štiri. S tem pa nočemo reči, da mi nimamo motiva."

Zaradi odsotnosti niso trenirali »power-playa«

Kopitar je bil zadovoljen s pripravami, ki so se začele s prvimi treningi z le nekaj igralci že 17. marca. Mlajši igralci so opozorili nase, vse pripravljalne tekme pa je Slovenija igrala brez četverice najboljših igralcev. Zaveda se, da je hokej tak šport, da igrajo v klubih za preživetje, reprezentanca pa je smetana na torti. Minus pa bo po njegovi oceni predvsem utrujenost, še zlasti obeh Rodmanov, kar bi se lahko poznalo ob koncu turnirja. To, da skoraj do konca priprav ni imel na voljo vseh najboljših (Tičar, Kranjc, Rodmana), pa je vzel kot nujno zlo sodobnega hokejskega sveta: "Mi pravzaprav nismo mogli trenirati 'power-playa', ker nismo imeli prvega napada. A fantje se dobro poznajo, ni važno, kdo bo še zraven. Potrebujemo le tablo in nekaj dogovora, ne bomo delali teatra. Skušali bomo pač odigrati kar najbolje."