Ljubljančani so leto 2013 začeli podobno, kot so končali 2012. Na zadnji tekmi v Innsbrucku so osvojili točko, a izgubili podaljšek; tokrat so tesno izgubili že po rednem delu, obakrat pa jih je pokopala predvsem slaba igra in neučinkovitost v igri z igralcem ali dvema več. Če se Ljubljančani ne bodo priključili zgornji polovici ekip lige, ki bodo po 44 krogih nadaljevale boj za razvrstitev, bo eden od razlogov prav gotovo tudi ta element hokejske igre.

V Celovcu so zmaji sicer na prizorišču, kjer v zadnjem času niso imeli prav veliko uspeha, začeli odločno in optimistično razpoloženi, tudi zaradi dejstva, da domači v zadnjih treh letih nikoli niso slavili na tekmah prvega dne v letu. Gostje so bili napadalni od prve minute in si pripravljali priložnosti, a jih hkrati tudi zapravljali, ali pa je bil na mestu izvrstni vratar domačih Andy Chiodo, ki je spravljal v obup napadalce v zelenem.

Kljub vsemu pa so zmaji po prvi tretjini brez zadetkov v 36. minuti le povedli po hitrem protinapadu Brocka McBrida, ki ga je dobro končal Chris d'Alvise. Toda le 23 sekund pozneje so zmedo v ljubljanski obrambi Celovčani izkoristili za izenačenje in z golom Tomislava Zanoskega je bilo takoj 1:1. Isti igralec pa je nato v zadnji minuti drugega dela dosegel drugi gol.

Ta se je nazadnje izkazal za odločilnega na dvoboju; tega hokejista so tudi izbrali za najboljšega v domači ekipi po koncu tekme, čeprav bi priznanje lahko dobil tudi Chiodo. Večkrat je reševal soigralce, še posebej v 51. in 52. minuti, ko so gostje spet imeli "power play", a ne d'Alvise ne Miha Verlič nista znala priložnosti spremeniti v izenačenje. Še precej večjo priložnost za vsaj točko pa so Ljubljančani izpustili iz rok pred koncem tekme. V 57. minuti so imeli po zaporednih kaznih na strani domačih kar minuto in 44 sekund časa, da pridejo do izenačenja in morda tudi zmage, a je vse preveč zgrešenih strelov in nekaj nelogičnih potez pomagalo Celovcu, da se je ob glasni podpori navijačev ubranil in dosegel pomembno zmago, ki ga je približala zgornji polovici lestvice, poraz pa je zmaje od nje še bolj oddaljil.

Po dveh zaporednih gostovanjih čaka zdaj zmaje serija treh domačih tekem na prostem na starem bežigrajskem stadionu; v petek bodo prvi gostje Beljačani, v nedeljo Zagrebčani, v torek, 8. januarja, pa bo priložnost za maščevanje današnjim nasprotnikom.