Slovenska hokejska klubska sezona 2013/14 se je danes končala. S tradicionalnim obračunom med zeleno-belimi in rdečimi, pa čeprav daleč od nekdanjih časov vročih derbijev, za slovo od sezone, ki se je za reprezentančni hokej sicer v olimpijskem Sočiju končala sijajno, pa so pristaši obeh moštev tokrat v dvorani Tivoli napolnili eno tribuno in skušali pričarati nekdanje vzdušje napetih končnic.

Zadnje dejanje sezone, v kateri je edini profesionalni klub v Sloveniji Telemach Olimpija pričakovano dobil lovoriko za najboljšega v državi, se je končalo s 6:3, potem ko so imeli začetno pobudo gostje z Jesenic, a niso zdržali vseh 60 minut.

V samostojni slovenski zgodovini ima sicer jeseniška ekipa (nekdanje Acroni Jesenice) devet naslovov državnega prvaka, zadnjega iz leta 2011, Olimpija pa je z današnjo krono pri številki 14.

V letošnji ekspresni končnici sta ekipi igrali le dve tekmi finala, s prve na Jesenicah so imeli zmaji občutno prednost po zmagi 5:1. V polfinalu so Ljubljančani premagali Triglav s 3:1 in 6:1, Jeseničani pa Playboy Slavijo s 3:2 in 4:2.

Danes pa domačim ni šlo povsem zlahka. Tekmo so začeli preveč ležerno, gostje pa izjemno borbeno. Sad takšne igre v začetnih minutah sta bila tudi dva gola v mreži domačega vratarja Aleša Sile, ki ga je najprej premagal Miha Brus iz bližine, isti igralec pa je bil uspešen še v 11. minuti, ko so imeli gostje prvič igralca več na ledu. Odgovor zmajev pa je bil nato hiter, vratarja Jureta Pavliča je v naslednji minuti prvi premagal Rok Leber, za izenačenje pa so domači poskrbeli s prvim uspešnim "power-playem", pred tem so dva že zapravili.

Tudi nadaljevanje ni postreglo z bistvenimi spremembami. Olimpija je igrala zadržano, a vendarle ravno dovolj, da se tekmeci niso mogli razigrati. Priložnosti so imeli železarji predvsem ob številčnih prednostih, sredi drugega dela tudi več kot minuto dva igralca več na ledu, a je niso znali izkoristiti, enkrat pa je Silo rešila prečka. Sredi tekme je domači trener Ivo Jan naredil zamenjavo v vratih, namesto Sile je med vratnici stopil mladi Tomaž Trelc, ki je v 35. minuti ubranil samostojni prodor Brusa. Tik pred koncem pa so domači le povedli, ko je Ken Ograjenšek preusmeril plošček po strelu Matevža Ermana v mrežo.

V zadnjem delu so Ljubljančani le postavili stvari na pričakovano mesto. Hitra gola, v 42. sekundi zadnjega dela in nato še v 42. minuti tekme, sta poskrbela za 5:2, vse bolj utrujeni Jeseničani pa niso mogli več slediti tekmecem, ki so na hitro dosegli še šesti gol ter tako tudi praktično potrdili zmago in 14. slovenski naslov. Jeseničani pa so pet minut pred koncem s tretjim golom le ublažili poraz.

Po številnih težavah slovenskega klubskega hokeja se je tako letošnja sezona iztekla, ne zmagovalci ne poraženci današnjega finala pa z njo ne morejo biti prav zadovoljni. Ljubljančani so v zanje najpomembnejšem tekmovanju, ligi Ebel, znova ostali brez končnice in bili večji del prikovani na dno, gorenjski hokejisti pa so zdaj zbrani v moštvu, ki po potopu nekdaj enega najbolj prepoznavnih slovenskih klubov Acroni Jesenic deluje le na amaterski osnovi in ob pomoči Hokejske zveze Slovenije, prave rešitve nekdaj paradnega športa železarskega mesta pa še ni videti.