Danes je za največje veselje v mariborski dvorani Lukna poskrbel Rok Klavora, ki si je današnji finale parterja pritelovadil z drugo oceno kvalifikacij. Že po sinočnjem nastopu je napovedal, da bo v finalu tekmoval s težjo sestavo in tako je kvalifikacijski oceni dodal še tri desetinke točke. Izvedba je bila nekoliko slabša, a vseeno dovolj dobra, da je varovanec trenerja Dejana Jovanovića prišel do prve zmage v karieri. "Dobro je bilo, čeprav vaje nisem najbolje naredil, saj je bilo preveč napakic. A vse se je razpletlo po mojih željah, tako da sem presrečen! Prva zmaga - to je to!" je z nasmehom do ušes takoj po uspehu kariere povedal 23-letni telovadec.

"Moj nastop ni bil ravno najboljši, ampak danes dovolj dober za zmago. Predstavil sem se s težjo vajo kot v kvalifikacijah in pri tem računal na oceno 15, saj bi moral v tem primeru moj trener izpolniti stavo in se ostriči na kratko. Zdaj bo morala stava še malo počakati, a obljubljam mu, da bo 'padla' še letos na naslednjih svetovnih pokalih," je samozavestno napovedal Klavora. "Sestava je bila kar dobro izvedena, le na koncu pri dvojnem twistu me je zaneslo nekoliko preveč naprej. Škoda tistih dveh dolgih korakov, ki sta me stala 'solo' zmage in ocene 15," je še poudaril telovadec Športnega društva Sokol Bežigrad, ki ni taktiziral, čeprav sta njegova največja tekmeca danes že pred njim naredila napaki: "Videl sem, da sta tako Kitajec Huang Yuguo kot Nemec Matthias Fahrig naredila napaki, a sem se kljub temu odločil, da bom izvajal težjo vajo, saj na treningih ves čas vadim le takšno."

Pred tekmo je večina v slovenskem taboru stavila na izkušenega "konjenika" Saša Bertonclja, ki pa mu sestava v finalu ni uspela po načrtu; potem ko je rešil veliko napako, je vajo lepo nadaljeval do konca, a za kaj več od tretjega mesta je bilo danes premalo. Ob tem se je po tekmi jezil na sodnika, ki računa izhodiščno oceno, saj mu je ta namesto 16,700 naračunal dve desetinki točke manj. "Nisem zadovoljen, definitivno ne! Hotel sem iti na polno, začel sem dobro, sohna sem prvič po poškodbi naredil tako lepo, tudi rusa sem dobro začel, nato pa je prišlo do napake. Saj še sam ne vem, kaj je bilo, ali mi je zdrsnila ali klecnila roka, bom moral pogledati kakšen posnetek. Po tej napaki pa se je bilo težko 'izvleči' ven, saj si težke prvine sledijo ena za drugo. Nekako sem našel ritem in mi je uspelo, če bi šlo za trening, bi po mojem skočil z orodja že pri drugem elementu," je po nastopu pojasnil telovadec Narodnega doma, ki se je po nastopu obregnil tudi ob sodnika.

"Takšne stvari se ne bi smele dogajati. Priznam, da je bil ta nov element, ki ga na svetu izvajava le dva, nekoliko na meji. A danes smo videli tudi kakšne druge napake, ki jih sodniki ne bi smeli šteti, pa so se elementi priznali. In če so že pikolovski, bi morali biti do vseh. Drugič bom skušal vajo narediti bolje in upati, da bo dobro," je še pojasnil 27-letni Bertoncelj. Do kolajne je v finalu preskoka prišla tudi Teja Belak, ki je na tem orodju branila lansko zmago. Tokrat se ji je prvi skok povsem ponesrečil, saj je pristala na zadnji plati, tudi drugega skoka ni naredila po načrtih. A ne glede na to, je bil njen današnji nastop danes dovolj za drugo mesto z oceno 12,875. "Sploh ne vem, kaj naj rečem. Ni mi šlo tako kot včeraj v kvalifikacijah. Sicer je drugo mesto tu, a tekmice so bile letos slabše, tako da sem kljub padcu pristala na stopničkah, saj sem imela toliko težji skok," je po ponesrečenem nastopu razočarano povedala mlada telovadka. V današnjih finalih je od Slovencev nastopila tudi Fiona Novak, ki je bila z oceno 11,950 sedma na dvovišinski bradlji.

V nedeljskih finalih bodo gledalci lahko navijali še za tri slovenske telovadce. Mitja Petkovšek bo nastopil v finalu bradlje, Alen Dimic v finalu droga, med najboljše pa se je tako na gredi kot parterju uvrstila tudi Adela Šajn.