Vam prija vzdušje v Mariboru, kjer se vsako leto zbere veliko število ljudi?

Obožujem tekme v Mariboru. Vzdušje je vedno dobro. Žal je letos tu zelo toplo. Kljub temu je lepo biti v Mariboru.

Imate odlično sezono. Ste pričakovali, da boste v skupnem seštevku svetovnega pokala tako suvereni?

Nikoli ne moreš načrtovati, da se boš na stopničke uvrstil tako velikokrat, kot sem se v dosedanjem poteku sezone. Upala sem predvsem, da bom skozi vso sezono obdržala smučanje na visoki ravni, da bo moje smučanje konstantno. To potem vodi do serije dobrih rezultatov. Do zdaj mi zelo dobro uspeva. Sezona bo še dolga, zato ne moremo narediti nobenih zaključkov.

Boj za prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala med vami in Lindsey Vonn je v središču pozornosti. Verjetno ste ponosni, ker ste del velike zgodbe?

Zelo. To je res 'kul'. Ponosna sem, ker se lahko tako dobro merim z Lindsey, ki je odlična športnica. Upam, da bo letos veliki kristalni globus končal na moji polici.

Ko je Vonnova smučala po veleslalomski progi, ste z zanimanjem pogledovali proti velikemu zaslonu. Ste njeno vožnjo spremljali, ker se je po progi spuščala vaša prijateljica ali tekmica?

Zaradi obeh razlogov. Po eni strani sva veliki prijateljici. Spoštujeva druga drugo in se veseliva uspehov druga druge. Po drugi strani sva tekmici. Obe sva uspešni in upam, da ostalo tako.

Občutite veselje ali žalost, ko Vonnova zmaga, vi pa ste drugi?

Če tekmo končam na drugem mestu, nisem nikoli žalostna. Drugo mesto je dober rezultat. Vsak želi zmagati, z mojega vidika pa je uvrstitev na katero koli mesto na zmagovalnem odru uspeh.

Skupaj sta preživeli tudi božične praznike...

Lindsey pride vsako leto za božič k meni domov v Garmisch-Partenkirchen. To je postala že tradicija. Vedno se imava zelo lepo. Božič izkoristiva, da se malo sprostiva med sezono, zaradi katere sva vseskozi pod vplivom stresa. Skupaj si nabereva energijo.

Menda sta druga drugi podarili lepo božično darilo.

Poklonila sem ji bon za obisk salona za nego obraza v hotelu, v katerem bo stanovala med svetovnim prvenstvom v Garmisch-Partenkirchnu. Lindsey mi je podarila majico in ogrlico.

Februarja bo svetovno prvenstvo v vašem domačem kraju. Vas že trese od vznemirjenosti?

Zelo se veselim svetovnega prvenstva v mojem mestu. Upam, da bom osvojila čim več kolajn.

Ena vaših tekmic je tudi Tina Maze. Kakšne so njene možnosti v prihodnje?

V zadnjih letih je precej napredovala in se razvila v eno najboljših smučark. Pred leti je bila dobra le v veleslalomu, potem pa je napredovala v vseh štirih disciplinah. Če bo v dobri fizični pripravljenosti, se bo lahko borila za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tina bi vas in Lindsey z veseljem premagala...

(smeh) Morda naju bo. Vse tri smo še dovolj mlade za največje dosežke (Mazejeva je leto starejša od Vonnove in Riescheve, op. p.). Na Tino bo treba računati.

Pogovor s Tino Maze: Veleslalom bi lahko izpeljali do konca