Kot je na današnji novinarski konferenci ZPS v Ljubljani pojasnila vodja raziskav za prehrano Tanja Pajk Žontar, je test, ki so ga izvedli na 12 izdelkih različnih blagovnih znamk, pokazal, da se je pri večini testiranih vzorcev teža zaradi izgubljene vode zmanjšala za več kot 30 odstotkov. Zato na ZPS menijo, da bi bilo korektno do potrošnikov, če bi proizvajalci zmrznjenih rib poleg neto teže na embalaži zapisali tudi podatek o neto plodu.

Pajk Žontarjeva je pri tem opozorila, "da je bil podatek pri polovici vzorcev sicer naveden, vendar pa je preizkus ZPS pokazal, da so zapisane vrednosti zavajajoče".

"Če pri cenah upoštevamo podatek, koliko so fileji povprečno izgubili na teži pri odtajanju in kuhanju zaradi izgube vode, zamrznjeni fileji v primerjavi s svežimi ribami niso več toliko cenejši," je še pojasnila.

Na testu so sicer ocenili tudi senzorične lastnosti surovih in kuhanih ribjih filejev. Rezultati so bili "zelo slabi". Najpogostejše napake so bile kosti v fileju, vidni ostanki primarne embalaže in plastike, kuhana riba pa je imela tudi vonj po kloru ali amoniaku.

Pri vzorcih so na ZPS testirali tudi vsebino kadmija in živega srebra. Mejna vrednost vsebnosti slednjega ni bila presežena pri nobenem izdelku, preveč kadmija pa so našli v enem vzorcu.

Kot je povedala predsednica ZPS Breda Kutin, "zaradi slabih senzoričnih lastnosti tudi otroci prav nič radi ne jedo rib, zato je iz vrtčevskih in šolskih kuhinj vse pogosteje slišati, da bi ponudbo rib najraje kar ukinili".

Zveza je zato ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport posredovala predlog, da proučijo možnost izvedbe javnega razpisa na državni ravni za izbiro dobaviteljev ribjih filejev za vrtce in šole, pri čemer bi bilo treba poleg cene določiti tudi minimalne kakovostne zahteve, je dodala Kutinova.