Na vprašanje, ali bodo po odkritju spornih izdelkov s konjskim mesom bolj pozorni pri nakupu mesnih izdelkov, je pritrdilno odgovorilo 54 odstotkov vprašanih, 45 odstotkov anketirancev pa je odgovorilo nikalno. Politiki varne hrane od njive do vilic sicer zaupa 66 odstotkov anketirancev, medtem ko ji 30 odstotkov vprašanih ne zaupa.

Sodelujoče v anketi so vprašali tudi, katere ukrepe bi bilo treba sprejeti, da bi bila hrana varnejša. Tu je bilo možnih več odgovorov. 72 odstotkov jih meni, da je treba omogočiti nakup hrane in sestavin pri lokalnih dobaviteljih. Da je treba poostriti nadzor nad izdelki, jih meni 45 odstotkov. Najmanj, 30 odstotkov vprašanih pa rešitev vidi v tem, da bi dosledno navajali sestavine prehranskih izdelkov na etiketah.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 20. in 21. februarja na reprezentativnem vzorcu 403 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.