V kar nekaj primerih so se med inšpekcijskim nadzorom pokazale porazne higienske razmere, peki pa večkrat tudi niso pravilno označili prisotnosti alergenov. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije zato opozarjajo, da pri tem ne gre zgolj za kršenje zakonodaje, ampak tudi za resno ogrožanje zdravstva potrošnikov. Zato pozivajo k strožjemu kaznovanju kršiteljev in izražajo upanje, da bodo inšpektorji še letos opravili več tovrstnih pregledov in podatke o kršiteljih tudi objavili.

Med drugim so inšpektorji ugotavljali tudi pomanjkljivo označevanje (izdelki denimo niso imeli navedenega roka uporabe), uporabljanje sestavin in surovin, ki jim je pretekel rok uporabe. Inšpektorji so sicer opravili 106 inšpekcijskih nadzorov pri 88 pravnih subjektih. Odkrili so 81 primerov kršitve zakonodaje, izdali pa zgolj 21 ukrepov za prekrške.

Seznam pekarn, ki so jih obiskali inšpektorji, si lahko ogledate na tej povezavi. Opozarjamo, da so na seznamu vse pekarne, ki so jih obiskali inšpektorji, torej tudi tiste, kjer nepravilnosti niso ugotovili (tam je s številko 1 označeno polje »ustavitev«).