Zvezi sta podpise, ki so po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi potrebni za vložitev zakonskega predloga v DZ, začeli zbirati 8. maja. Uradni 60-dnevni rok za zbiranje potrebnih 5000 podpisov bi potekel v soboto, vendar jim je zadostno število podpisov uspelo zbrati že v sredo.

Z zbiranjem podpisov so po besedah generalnega sekretarja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitje Jankoviča želeli popraviti napako, ki se je zgodila ob sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf) maja lani. Omenjeni zakon je namreč večini vojnih veteranov vzel pravico, da jim država krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Jankovič poudarja, da novela državnega proračuna ne bo obremenila takoj, saj določa, da začne država vsem vojnim veteranom dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponovno kriti šele leto po tistem, ko bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka.

Po besedah generalnega sekretarja Združenja Sever Antona Pozveka so pobudo, da bi se popravila napaka Zujfa, dali že decembra lani. Takrat so v pogovorih s poslanskimi skupinami dobili načelno večinsko podporo predlogu novele PS in SD, ki bi odpravila omenjeno napako, a novela v DZ januarja kljub temu ni dobila zadostne podpore. Zato so se odločili, da vložijo lastno novelo. Dodal je še, da je z Zujfom pravico do kritja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izgubilo skoraj 60.000 vojnih veteranov z izjemo okoli 7000 tistih, ki prejemajo veteranski dodatek.

Temeljni cilj predloga novele je ohranitev pravic iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za vse vojne veterane, ki jim je bila ta pravica priznana do uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ konec maja lani. O pridobitvi pravice bi po predlogu odločila pristojna upravna enota v postopku, uvedenem po uradni dolžnosti.