Študenti, ki se bližajo koncu prve bolonjske stopnje, do nedavna niso vedeli, ali imajo pravico do absolventskega staža ali ne. Na Univerzi v Ljubljani so pojasnili, da bodo bolonjski študenti absolventski staž lahko izkoristili le po prvi ali pa le po končani drugi stopnji. Po mnenju mnogih, tudi dekana ljubljanske Ekonomske fakultete Dušana Mramorja, je za zmedo kriv predvsem zakon o visokem šolstvu, ki naj bi bil v mnogih točkah nejasen.

Da so bili študenti v zadnjih mesecih zaradi nejasnosti glede absolventskega staža zbegani, potrjujejo tudi v Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani. Študent ljubljanske ekonomske fakultete Matija Lavrinc nam je, denimo, ogorčen dejal, da je bolonjska reforma zavožena. Po njegovem mnenju je največji problem, da se z bolonjsko prenovo študij ne skrajšuje, temveč se celo podaljšuje. "Situacija je kaotična," opozarja ministrica za študijsko problematiko pri ŠOU v Ljubljani Iva Matjašič, ki tudi pravi, da jih je v zvezi s to problematiko klicalo že kar nekaj študentov EF in tudi Fakultete za družbene vede.

Predsednik Študentskega sveta EF (ŠSEF) Uroš Novak nam je povedal, da so glede pravice bolonjskih študentov do absolventskega staža na statutarno komisijo Univerze v Ljubljani (UL) naslovili uradno vprašanje. Študenti iz odgovora, ki jim ga je posredoval UL, sklepajo, da bodo študenti absolventski status lahko izkoristili, dosedanji pravilnik ga namreč predvideva.

Absolventski staž je še dopusten

Goran Tomšić, svetovalec za odnose z javnostmi v UL, nam je v zvezi s tem potrdil, da so na univerzi ministrstvo za visoko šolstvo prosili za tolmačenje tistega dela zakona o visokem šolstvu, ki govori o absolventskem stažu. Kot pravi Tomšić, univerza odgovor ministrstva razume tako, da bolonjski študenti imajo pravico do absolventskega staža.

Tudi Nataša Gerkeš, predstavnica za odnose z javnostmi na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, tako pravi, da iz 70. člena obstoječega zakona o visokem šolstvu, ki govori o statusu študenta, določba o absolventskem stažu še ni bila črtana. Stari študijski programi se namreč še vedno izvajajo, absolventski staž je tako, kot pojasnjuje Gerkeševa, še dopusten.

Dekan EF Dušan Mramor pa je pojasnil, da je Senatu UL predlagal spremembo statuta UL, po kateri bi bolonjski študenti lahko absolventski status izkoristili ali samo po končanem dodiplomskem študiju ali le po končanem podiplomskem študiju, če ga niso izkoristili že pred tem. Senat je na svoji seji v torek o tem Mramorjevem predlogu že razpravljal. Goran Tomšić nam je včeraj potrdil, da bo UL predlagano spremembo vključil v statut.

Študenti morajo pohiteti

Vodstvo EF je o pripravi teh sprememb statuta svoje študente že obvestilo. Študente so ob tem tudi pozvali, naj pravočasno in najkasneje do konca aprila pri izbranem mentorju prijavijo temo diplomske naloge. Kot so pojasnili v obvestilu, namreč ne želijo nepotrebne gneče in težav pri vpisu na podiplomski študij.

Nataša Gerkeš je pojasnila, da je študent v času študija starih univerzitetnih programov študijske obveznosti praviloma opravil do diplome. Diplomsko nalogo pa je opravljal v času absolventskega staža. Po bolonjskih študijskih programih, kot pravi Gerkeševa, študent lahko pridobi diplomo že po treh letih, če pa bo študij nadaljeval takoj po koncu prve stopnje, bo lahko pridobil diplomo druge stopnje že po petih letih.

Z merili za kreditno vrednotenje študijskih programov je določeno, da je diplomska naloga sestavni del zadnjega letnika, zaradi česar absolventski staž ni več potreben.