Danes naj bi to vprašanje na seji poslanske skupine odprla tudi največja vladna stranka SDS, medtem ko bodo poslanci SD opravili pogovor s kandidatko. Ali lahko Zdenka Čebašek - Travnik pričakuje potrebnih 60 glasov poslancev, bo torej bolj jasno v prihodnjih dneh, so pa v poslanskih skupinah te dni prejeli pismo očitno razočarane višje državne tožilke Vlaste Nussdorfer, ki je veljala za glavno favoritko za omenjeno mesto, a se predsednik države zanjo ni odločil, čeprav je prišla v njegov ožji izbor štirih kandidatov.

V pismu, ki mu je Nussdorferjeva priložila svoj življenjepis, je pojasnila, zakaj se je odločila za prijavo, svoj pogled na delo varuhinje in okoli 150 strani podpor posameznikov in skupin državljanov ter društev in organizacij (med njimi so po naših informacijah humanitarne organizacije, kot sta Unicef in Europa Donna, združenja invalidov, člani Belega obroča, društvo Pobuda za šolo po meri človeka, številni tožilci, akademski profesorji, pa tudi tajnice in strokovne sodelavke MNZ - Policija in - tedaj še kandidat za ljubljanskega župana - Zoran Janković). Omenjeno pismo je kar nekaj naših sogovornikov iz poslanskih vrst presenetilo. Tako smo med drugim lahko slišali ocene, da gre za "neobičajno užaljeno reakcijo neuspele kandidatke", nekateri pa so dodali celo, da jih v luči te "pošiljke" dejstvo, da se je Drnovšek odločil za Zdenko Čebašek - Travnik in ne za Nussdorferjevo, manj preseneča.

V pismu je Nussdorferjeva napisala, da se je predsednik države povsem legitimno odločil in da si Zdenka Čebašek - Travnik nedvomno zasluži vse spoštovanje. A ker je Nussdorferjeva veljala za favoritko, si je pripravila izbor gradiva za poslance in jim ga zaradi ogorčenih klicev številnih, ki so jo tudi pisno podprli, pošilja. V nadaljevanju navaja, da so ljudje s takim odzivom pokazali zahvalo za to, kar je že naredila, pa tudi svoja pričakovanja. Klicali so jo tudi po zaključku oddaje podpor, razočarani se oglašajo še sedaj. "Sama le dodajam, da mi je žal, da se varuha ne voli na neposrednih volitvah - kot predsednika," zaključuje svoje pismo Nussdorferjeva.