Slovenska košarkarska reprezentanca je na domačem evropskem prvenstvu, ki je trajalo od 4. do 22. septembra, osvojila peto mesto in tako zaostala za ciljem, ki je bil ena izmed kolajn. Za igralce selektorja Božidarja Maljkovića je bil usoden poraz v četrtfinalu proti Franciji, ki je kasneje postala evropska prvakinja. Srebrno odličje je osvojila Litva, bronastega pa Španija. Bolj kot dosežek reprezentance bo v spominu ostala evforija, saj je Slovenija tri tedne dobesedno živela za košarko.

Sodbe v zadevi Patria

Kljub pritiskom na tožilstvo in sodišče je bila sodnica Barbara Klajnšek v začetku junija v dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča, v kateri ni bilo dovolj prostora za vse, ki so želeli prisluhniti izreku sodbe v zadevi Patria, odločna: predsedniku SDS Janezu Janši je na prvi stopnji prisodila dve leti zapora. Med navzočimi v večstoglavi množici, ki je čakala razglasitev sodbe, so bili poslanci SDS, generalni sekretar v obeh Janševih vladah Božo Predalič, župan Grosuplja Peter Verlič, Rajko Janša, Darko Njavro…

Papež Frančišek

Kardinali so 13. marca osupnili vatikanologe in same sebe: za novega papeža so po samo petih glasovanjih izbrali 76-letnega Argentinca italijanskih korenin, jezuita Jorgeja Maria Bergoglia. Papež Frančišek odtlej osuplja in navdušuje. S skromnostjo in odločnostjo. Tudi ateiste. Raziskovalci interneta so ugotovili, da se na spletu največ govori prav o njem, več kot o Edwardu Snowdnu ali Kate Middleton. Z odločnimi potezami reformira kurijo in vatikansko banko, na novo vzpostavlja občutljiva razmerja med konservativnostjo in liberalnostjo, ostro kritizira napuh škrlata in pohlep kapitalizma. Papež Frančišek je ena najbolj pozitivnih zgodb tega leta.

Množična vstaja

Na Prešernov dan se je na ljubljanskem Trgu republike, kjer je potekal tudi Protestival, v sklopu tretje vseslovenske ljudske vstaje zbralo okoli 20.000 protestnikov. Vstajniki oziroma zombiji iz vse Slovenije so k odstopu pozivali takratnega predsednika vlade Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Pred tem je na Kongresnem trgu potekalo tudi zborovanje v organizaciji Zbora za republiko, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč ljudi in (predvsem) vidni člani stranke SDS.

Lampedusa

Odziv Evrope na oktobrsko tragedijo pred Lampeduso, kjer je umrlo več kot tristo šestdeset beguncev, je bil sprenevedav. Tisoče beguncev se v Sredozemlju utaplja že trideset let, največ jih je v valovih izginilo po začetku arabskih vstaj. Dokler bodo birokratski zidovi EU nepremagljivi, bo nevarno potovanje čez morje njihova edina možnost preživetja. Namesto diplomatov in državnikov jih mora zdaj reševati - ladja Triglav.

Hrvaška postala članica EU

S 1. julijem je Hrvaška postala 28. članica Evropske unije. Z njenim vstopom je Slovenija postala obkrožena s samimi članicami EU. Na poti do vstopa se je zatikalo tudi v odnosih s Slovenijo, letos zaradi vprašanja Ljubljanske banke. Slavje ob vstopu Hrvaške je nekoliko zmotila odločitev Zagreba o časovno omejeni veljavnosti evropskega naloga za prijetje in predajo.