Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Pahor predčasne volitve razpisal za 13. julij, Solidarnost že napovedala ustavno presojo

Ljubljana -  Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpustu državnega zbora s ponedeljkom in razpisu predčasnih državnozborskih volitev za 13. julij. Kot je po podpisu odloka v izjavi za medije pojasnil Pahor, je namreč 13. julij v danih razmerah najboljši mogoč datum za predčasne volitve.

(Foto: Bojan Velikonja)

»Glede na datum in način odstopa vlade ter na strogo določene roke za ugotavljanje možnosti za sestavo nove vlade oziroma za razpis predčasnih volitev je 13. julij v teh razmerah najboljši mogoč datum,« je pojasnil Pahor. Znova je poudaril tudi, da datum volitev ni prosta presoja predsednika republike, pač pa da je vezan na ustavo, zakon in poslovnik DZ.

Predčasne volitve so po njegovem mnenju za državo in vse nas »veliko, veliko boljša izbira kot že četrti poskus, da se imenuje mandatar ali tretja vlada v enem samem mandatu državnega zbora«.

Možnosti za razpis volitev septembra ni bilo

Možnosti za razpis volitev v septembru glede na datum in način odstopa vlade ter poslovniške in zakonske roke pa sploh nikoli ni bilo, je dejal Pahor.

Kolikor je po eni strani nehvaležno, da bodo volitve sredi julija, pa je po drugi strani tudi zelo dragoceno, da se bosta sicer dva politično manj aktivna meseca porabila koristno, za pogovore in dogovore o oblikovanju nove vlade, je ocenil. Glede na dosedanje izkušnje pri oblikovanju vlad gre po njegovih besedah pričakovati imenovanje, sestavo in potrditev nove vlade s polnimi pooblastili že sredi septembra.

Sedanje politično dogajanje je po njegovih besedah treba videti tudi v optimistični smeri. Glede na osebne izkušnje ter upoštevajoč mnenja uglednih tako domačih kot tujih strokovnjakov si namreč Pahor, kot pravi, dovoli oceniti, da je Slovenija na pragu izhoda iz gospodarske krize. Zato meni, da imata naslednja sestava DZ in nova vlada priložnost ter odgovornost, da Slovenijo začne vračati med najbolj napredne in zgledne države v Evropi in po svetu.

Se bodo stvari obrnile na bolje?

Glede na relativno ugodne zunanje gospodarske okoliščine, naše dobre in slabe izkušnje z reševanjem krize ter glede na »naše upravičeno pričakovanje, da se končno stvari obrnejo na bolje«, so predčasne volitve pomembna priložnost za našo državo, je še dodal Pahor.

Datum volitev se lahko sicer še spremeni, saj so že ob prvi informaciji, da bi bile volitve lahko med počitnicami, nekateri napovedovali vložitev zahteve za ustavno presojo razpisa volitev.

Državni zbor bo sicer že drugič v zgodovini države predčasno zaključil svoj mandat. Sedanji sklic, ki se je na ustanovni seji sestal 21. decembra 2011, je torej razpuščen po približno dveh letih in pol delovanja. Mandat aktualnih poslank in poslancev bo sicer trajal vse do ustanovne seje novega DZ.

Solidarnost bo vložila ustavno presojo

»Z obžalovanjem sprejemamo odločitev predsednika republike o datumu razpisa volitve. Na julijske volitve bo zaradi verjetne nizke udeležbe padla močna senca nelegitimnosti. Volitve sredi julija so kršitev človekovih pravic volivk in volivcev. Zato v Solidarnosti vztrajamo pri ustavni presoji predsednikovega odloka,« so navedli v sporočilu za javnost, ki so ga poslali samo uro po Pahorjevi razpustitvi DZ in razpisu predčasnih volitev.

Ustavno presojo bodo vložili v prihodnjih dneh, pričakujejo pa, da bo ustavno sodišče zaščitilo ustavno zagotovljeno volilno pravico in v najkrajšem možnem času razveljavilo predsednikov odlok.

Volitev poleti si ne želi nihče

Möderndorfer je v izjavi za STA poudaril, da je glede na obstoječo zakonodajo in poslovnik trenutno dogajanje razumno in logično. Volitev poleti si sicer po njegovih besedah v resnici nihče ne želi, a »če druge zakonske poti ne bo, bodo pač 13. julija«.

Ob tem je zatrdil, da Zavezništvo Alenke Bratušek ne bo vlagalo ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev. Če jo bodo, jo bodo po njegovih besedah tisti, ki so to napovedali. »Ne znam predvidevati ali pogledati v možgane ustavnih sodnikov in glede na to, da nas presenečajo kar naprej, imajo verjetno kakšno presenečenje pripravljeno tudi za zdaj,« je povedal in pristavil, da v zavezništvu z datumom 13. julija nimajo nobenih težav.

V SDS so na volitve pripravljeni

Tanko je medtem opozoril, da so se za trenutno dogajanje odločili »tisti, ki so preučili roke« in sprožili takšen proces. To je bila odločitev premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, je spomnil.

Zagotovil je tudi, da so v SDS na volitve pripravljeni in da gredo lahko na volitve 13. julija. Po njegovi oceni vedno protestirajo tisti, ki na volitve niso pripravljeni in imajo težave.

Na vprašanje, ali se mu zdijo primerne volitve sredi poletja, pa je Tanko odgovoril, da se je »tako razpletla situacija, povezana z ustavno normo, pravili ter poslovnikom. Druge možnosti tukaj pač očitno ni«.

Za prehodno vlado pogoji niso izpolnjeni

Pred tem, ko bi predčasne volitve lahko bile poleti, se je DZ sicer znašel že leta 2000, vendar so v drugem krogu izglasovali prehodno vlado Andreja Bajuka. Podprli so jo poslanci SDS ter takratne SLS+SKD in še dve poslanki. Stranke politične levice so se tedaj zavzemale za čimprejšnje volitve. Prvak SDS Janez Janša pa je dan pred izvolitvijo Bajukove vlade ocenil, da je kakršnakoli alternativa neizvolitvi nove vlade za državo slaba, saj »sredi poletja ni mogoče imeti resnih predčasnih volitev«.

Tokrat pa za prehodno vlado pogoji niso izpolnjeni, nihče ni predlagal kandidata za mandatarja in ni prišlo do glasovanja, je danes pojasnil Tanko. Torej po njegovih besedah ostane samo še druga različica: izvedba volitev v rokih, ki jih predpisuje ustava in ustrezna zakonodaja.

Zanoškar pričakoval volitve jeseni

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je v izjavi za medije danes izpostavila, da so predčasne volitve dejstvo in je dobro, da se »tega projekta« lotijo čim prej, ga uspešno izvedejo in gredo dalje.

Nepovezani poslanec Matjaž Zanoškar pa je priznal, da je vendarle pričakoval, da bodo volitve jeseni, a če bodo julija, bodo pač julija.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
“Predčasne volitve so najbolj poštena rešitev” Slovenija

“Predčasne volitve so najbolj poštena rešitev”

Nekdanji ustavni sodnik dr. Janez Čebulj ocenjuje, da so po izbruhu nove vladne krize zaradi izvolitve Zorana Jankovića za predsednika Pozitivne Slovenije ta trenutek najbolj realna ter do volilk in volilcev najbolj poštena rešitev Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor